Владикa Иринеј посетио Гринсборо

Владикa Иринеј посетио Гринсборо
Владикa Иринеј посетио Гринсборо
Владикa Иринеј посетио Гринсборо
Владикa Иринеј посетио Гринсборо

У прву суботу по Духовима на дан Преподобног Никите Исповедника Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј био је у посети Црквено-школској општини Св. Василија Острошког у Гринсбору, Северна Каролина.

Преосвећени Владика Г. Иринеј уз превелику жртву и напор пронашао је веома храбар начин да би стигао на Свету Литургију и освећење Црквене сале у Гринзбору. Владика Иринеј је ангажовао о.Бошка Стојановића(првог пилота наше епархије) и предложио да буде први путник на пробном лету од Лорејна до Гринзбора.Лет је трајао два сата и протекао је без већих проблема (осим што је простора у авиону било недовољно за четири горостаса - путника, јер је авион био мали). Срећно су слетели на аеродром у Винстон -Салему где их је сачекао протојереј Милан Катанић и сви заједно су се упутили ка цркви у Кернесвилу (Гринсборо).

Владику су испред храма дочекала деца из Фолклорне групе Св. Василије Острошки са цвећем.Шпалир свештеника чинили су протојерејставрофор Драган Зарић, протојереј Драгослав Косић из Кливленда, протојереј Љубиша Брњош, протојереј Немања Тешић из Шарлота, јереј Станислав Крављача из Џексонвила, протојереј ставрофор Христифор и протојереј ставрофор Деметри из Руске Православне Цркве и верни народ.Владика је благословио све присутне и са свештенством је кренуо у цркву .

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Владика Иринеј уз саслужење свештенства и старешине храма Св. Василија Острошког протојереја Милана Катанића и ђакона Јована Аничића. Црквени хор је дивним гласом водила протиница Гордана Катанић, настојећи да покаже на молитвен начин лепоту литургијског појања, а присутни народ је такође одговарао на прозбе и јектеније у току Свете Литургије. После прочитанога јеванђеља Епископ у својој дивној беседи захвалио се свима присутнима свештеницима и верујућем народу који је напорним радом и трудом саградио цркву и црквену салу. У току Литургије светом причешћу је приступио велики број деце. После Св. Литургије Владика Иринеј се упутио ка црквеној сали, а испред црквене сале са погачом и соли су га дочекале вредне сестре из Кола СрпскихСестара наше парохије. Владика Иринеј је освештао црквену салу и уз пригодну проповед похвалио рад и труд вернога народа и свештеника који су били на овој парохији. По завршетку освећења сале Владика је Епископском Граматом одликова Црквено-школску Општину Св. Василија Острошкога уручивши је председнику Денију Куловићу. Овим чином је Владика наградио верни народ за сав свој труд који су чланови ове парохије уложили како би се саздао овај велелепни дом.

По освећењу сале наш Епископ Иринеј је са свештенством и верним народом узео учешће на трпези љубави коју су припремиле наше вредне сестре. Такође Владика Иринеј је одржао и пригодан говор и поздравио све присутне вернике и још једном се захвалио на дивном дочеку, председнику и члановима управе ЦШО и сестрама на дивном ручку.  

Фолклорна група наше Црквено-Школске Општине поздравила је све присутне госте сплетом игара из Србије.

Извор: Источноамеричка епархија