„Православље у Руса“ – нови филм митрополита Илариона

Аутор и водитељ  је митрополит Иларион (Алфејев), а  режисер је Марија Гусева. Филм је сниман  у црквама москвског  Кремља и у Свето-Тројичној лаври.

Седми филм из серије посвећен јеисторији Православља у Русији од 14.  до 17. века. Москва  у 14. веку постаје стварна престоница руске Митрополије,  као и центар за борбу против монголско-татарског  јарма. Аутор филма  подсећа гледаоце какву су улогу у борби против Златне Хорде одиграла три изузетна савременика ових догађања: свети  Алексије Московски, св. Сергије Радонешки и благоверни кнез  Дмитрије Донски.

Митрополит Иларион говори о почетку аутокефалије Руске Цркве, о споровима који су настали у 16. веку између "стицатеља" и "не-стицатеља" - присталица и противника монашког поседовања имовине, о односу између световне и духовне власти  оличено у Ивану Грозном и митрополиту московском Филипу, о преводиоцу Максиму Грку, о оснивању патријаршије у Русији, о значају подвига свештеномученика Гермогена при превазилажењу Смутње, о поправци превода богослужбених књига у време патријарха Никона и црквеном расколу.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба СПЦ)