Проширити хришћански глас у секуларној Европи

У Паризу је од 20. до 22. септембра 2017. године одржана конференција „Проширити хришћански глас у секуларној Европи“ у организацији Конференције европских цркава (КЕК). Овом приликом се у згради француских протестаната окупило око 50 учесника из света медија, новинарства, друштвених мрежа, комуникација, односа са јавношћу да би се разговарало о изазовима комуникације из хришћанске перспективе у секуларној и мултикултуралној Европи. Домаћини овог скупа су КЕК, Евангелистичка баптистичка црква у Француској и Француска протестантска федерација.

Програм је учесницима пружио богат садржај предавања, презентација, дискусија, разговора и међусобног упознавања. Тако, првог дана речи добродошлице су изразили модератор скупа Хенрик Хенсон, координатор комуникација КЕК-а; пастор Франсоа Клевероли, председник Протестантске федерација Француске; подпредседник КЕК-а француски митрополит Имануел, као и  Тјери Анри из медијске канцеларије Савета европске бискупске конференције.

Након ових уводних обраћања уследила су заседања. Прво је било о француском контексту хришћанства у секуларизму, и том приликом су говорили генерални секретар Федерације евангелистичке баптистичке цркве Француске пастор Марк Дероа; Кристијан Албекер, председник Уније протестантских цркава Лорене и Алзаса; пастор Клер Сик-Гатуил, директор међународних односа Уније протестантске цркве Француске.

Друга сесија првог дана била је „Перспектива новинарства“, где су о црквеним и секуларним доприносима говориле новинарке Мариа-Паз Лопез из Међународне асоцијације религијских новинара и Гаел Куртен, новинарка и представница Федерације протестантских цркава у Италији.

Други дан је био резервисан за академска предавања. На првом заседању о академској перспективи говорила је Симона Гуера, професор на Универзитету у Лестеру, а на другом је говорио проф. Давид Дујер, са француског универзитета Франсоа Раблеа.

Завршне сесије биле су резервисане за три презентације националних контекста, са представницима из Белгије, Финске и Србије. Овом приликом значајну презентацију је изнео наш професор и амбасадор Дарко Танасковић.

Последњу сесију је водила професорка социологије са Универзитета у Екстеру Грејс Дејв.

Током ове тродневне конференције учесници су имали прилику да посете редакцију хришћанског магазина „Живот“ (La Vie) и разговарају са главном и одговорним уредником Жан-Пјер Денијем и другим новинарима.

Важно је напоменути да Конференција европских цркава увелико ради на организовању своје 15. генералне скупштине следеће године, чији домаћин ће бити Нови Сад и наша Српска Православна Црква, која је и чланица ове Конференције.

теолог и вероучитељ Младен Алексић