Патријарх Кирил допутовао у Узбекистан

Патријарх Кирил допутовао у Узбекистан
Патријарх Кирил допутовао у Узбекистан
Патријарх Кирил допутовао у Узбекистан
Патријарх Кирил допутовао у Узбекистан

Дана 29. септембра 2017. године отпочела је посета Патријарха московског и све Русије г. Кирила Ташкентској епархији Централноазијског митрополијског округа (Република Узбекистан). На аеродрому „Ислам Каримов“ у Ташкенту поглавара Руске Православне Цркве дочекао је Митрополит Ташкента и Узбекистана Викентије, изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Узбекистан В.Л. Тјурдењев, државни саветник председника Републике Узбекистана Р.Т. Камилов, председник Одбора за верске послове Републике Узбекистан Јусупов, заменик министра спољних послова Републике Узбекистана С.П. Нијазхоџајев, свештенство Ташкентске епархије.

Делегација која прати Његову Светост Патријарха током посете Узбекистану сачињавају: председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, митрополит волоколамски Иларион, шеф Административног секретаријата Московске Патријаршије, архиепископ Сергија Солнечногорски, шеф Синодског одељења за односе Цркве и друштва као и медија В.Р. Легоида.

Обраћајући се медијима на аеродрому, Његова Светост је рекао: -Радосно сам ступио на земљу Узбекистана. Својевремно сам више пута био у посети овде, а не само у Ташкенту. Гајим веома лепе успомене на своје општење с муслиманима Узбекистана, са обичним људима, са представницима интелигенције, па ће нови сусрет за мене, без сумње, бити важан догађај. Чуо сам много о великим променама које су се недавно одвијале у овојој земљи, па се и Ташкент променио... Волео бих да из прве руке видим достигнућа овог народа и да упознам многовековну историју Узбекистана, која је веома важан чинилац  у формирању националног идентитета вашега народа.

-Такође бих желео да нагласим чињеницу да је Православље у Узбекистану друга вера  по бројности после ислама. Стадо Руске Православне Цркве сачињавају не само Руси, него и Белоруси, Украјинци и остали који исповедају православну веру. Драго ми је што су односи између ислама и Православне Цркве веома добри, па се чак може рећи да су данас бољи него што су били у време кад сам посећивао Узбекистан. Чини ми се да наши народи имају много тога заједничког: живели смо у истој земљи, борили смо се против заједничког непријатеља, наши оции дедови су гинули бранећи своју земљу од тада општег страшног непријатеља - фашизма.

-Сада живимо у различитим земљама, али врло блиске везе остају. Сећам се текстова које смо некада читали, о томе колико Руси стижу у Узбекистан ради подстицања привреде, изградње индустрије, подизања путева и других важних привредних објеката. Али данас велики број ваших грађана, грађана Узбекистана, ради у Русији. И као што је постојала у прошлости, постоји  и данас таква размена људи, и ово је добар залог да ће односи између наших народа, наших земаља увек бити добри, јер ми не можемо да игноришемо оно што је исправно, добро, да оно што припада историји, и сада може доносити значајне користи. Желим напредак узбекском народу и радујем се прилици да се састанем са председником, са исламским лидерима Узбекистана, да посетим православне цркве, богослужим и посетим, поред Ташкента, и тако прелепе градове као што су Самарканд и Букхара. Са топлим, добрим осећањем отпочињем своју посету благословеном Узбекистану, поручио је патријарх Кирил.

Са аеродрома се Његова Светост упутио у Светотројични женски манастир Светог Николаја у Ташкенту.

Извор: Патриархиа.ру (с руског поротођакон Р. Ракић)