Митрополит Хризостом први пут богослужио у Рудом

Митрополит Хризостом први пут богослужио у Рудом
Митрополит Хризостом први пут богослужио у Рудом
Митрополит Хризостом први пут богослужио у Рудом
Митрополит Хризостом први пут богослужио у Рудом

Митрополит дабробосански г. Хризостом богослужио у Рудом и посетио Соколовиће и Грађеник

У недељу, 8. октобра 2017. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рудом. Саслуживали су протојереји-ставрофори архијерејски намјесник горашко- вишеградски Александар Топаловић, Саво Брадоњић и Богдан Станишић, синђел Михаило (Боровић), протонамјесник Горан Станишић, јереј Василије Цвјетковић и ђакони  Владислав Ковач, Љупко Медовић и Василије Пајевић.

Након читања светога Јеванђеља митрополит Хризостом је поучио вјерни народ на тему јеванђелске приче говорећи како су дванаест апостола, обични и неуки рибари, успјели промјенити тадашњи свијет, јер су својим примером свједочили вјеру у Господа Исуса Христа. Митрополит је позвао благочестиви народ  Рудог да примјером Светих апостола имају вјере у Господа Бога, јер само на тај начин ће бити на правом путу и моћи ће превазићи многа искушења у животу.

Након свете Литургије, припремљена је трпеза љубави, гдје је митрополит Хризостом поздравио присутне вјернике, нагласивши да му је  част што је по први пут у Рудом, у мјесту гдје дочекан са посебном радошћу и љубављу.

Његово Високопреосвештенство г. Хризостом посјетио је 8. октобра 2017. године храм Светих новомученика јасеновачких код Рудог. Храм, који је у изградњи, заједнички је подухват ктитора протојереја-ставрофора Стевана Гагића из Феникса (САД), његове породице и вјерног народа у Рудом. Храм је подигнут на мјесту гдје се  по предању налазио храм који је Бајо Ненадић (касније Мехмед-паша Соколовић) подигао својој мајци. Митрополит Хризостом се упознао са детаљима богате историје села Соколовићи, мјеста поријекла Мехмед-паше, као и током изградње храма и плановима за довршетак започетих радова.

Његово Високопреосвештенство г. Хризостом посјетио је истог  дана манастир Преображења Господњег - Грађеник у изградњи. Јеромонах Кипријан (Топаловић), настојатељ манастира, упознао је митрополита Хризостома о току изградње манастирског храма и плановима за даљу организацију манастирског живота.

Извор: Митрополија дабробосанска