Епископ Јоаникије богослужио у храму Свете Петке у Паризу

Епископ Јоаникије богослужио у храму Свете Петке у Паризу
Епископ Јоаникије богослужио у храму Свете Петке у Паризу
Епископ Јоаникије богослужио у храму Свете Петке у Паризу
Епископ Јоаникије богослужио у храму Свете Петке у Паризу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије борави ових дана, на позив и са благословом Епископа западноевропског г. Луке, у Паризу.

Владика је, поводом храмовне славе цркве Свете Петке у предграђу француског престоног града, 22. октобра 2017. године служио свету архијерејску Литургију. Саслуживало је свештенство Епархије западноевропске, а у литургијском сабрању молитвено је учествовао бројни вјерни народ српске заједнице, окупљен око цркве Свете Петке и надлежног свештеника Жељка Симоновића, који је ријечима срдачне добродошлице поздравио Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија.

Владика је предстојећи празник Свете Петке свештенству и вјерном народу честитао ријечима архипастирске бесједе. -Желим да вам честитам славу, да вам честитам на љубави према Цркви Божјој, јер ваша љубав је ову цркву откупила, украсила и оспособила за богослужење. Овај храм је доста скроман, али он је велики зато што света богослужења која се овдје врше, по дејству благодати Светог Духа, могу све вас духовно да окријепе и нахране, да вас све духовно оснаже, просвијетле, да вас обједине у Духу Светом, у заједници Цркве Божје, казао је Његово Преосвештенство.

Он је, бесједећи о Светој Петки Параскеви, рекао да из њеног живота у овом бурном времену можемо много тога да научимо, јер је она провела живот у скромности, у тајности службе Божје, служећи Господу у усамљеништву и славећи непрестано име Божје, приносећи молитве за цио свијет. -Ми из њеног земаљског живота знамо релативно мало, нешто мало података, рођена је у Епивату на подручју византијске империје, замонашила се рано. Њен брат је, такође, био монах, а касније и епископ. Послије се повукла у Јорданску пустињу да би својим подвигом подражавала Светом Јовану Крститељу. И, заиста, испунила се таквих духовних дарова да је можемо упоредити са Светим Јованом Крститељем.

-Упокојила се у својој отаџбини и тек је Господ послије смрти објавио њене врлине, тако да житије Свете Петке не обухвата само овоземаљски живот него и живот послије тјелесне смрти. Чак је много опширнија њена биографија послије упокојења, него за вријеме земаљског живота. Она је својим моштима посјетила Византију, Бугарску, Србију, Влашку, а на крају њене мошти су нашле мира у данашњој Румунији. Она повезује све православне народе и Грке, и Бугаре, и Румуне и Србе, сви је помало својатају и говоре да је Света Петка њихова. Прави Божји људи, они који су, стварно, Божји, припадају свим народима. Они су молитвеници за цио свијет, поручио је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

-Света Петка, додао је Владика, поштована је као Свети Василије Острошки, као и Свети Сава. Подједнако долази вјерујући народ код моштију Светог Василија Острошког Чудотворца и код Преподобне мајке наше Петке Параскеве. Из њеног живота, који је провела у скромности, али је тај живот имао пуну вриједност пред Богом, пред људима, пред историјом и пред вјечношћу, да се и ми научимо, да нам она буде примјер и узор у свему.

-Можемо сви додати у нашем животу мало више скромности, љубави, а нарочито вјере и молитве. Сигурно ће наш живот бити племенитији, јер вјера, молитва, љубав, милосрђе оплемењују све и само човјеково биће, заједницу, цио свијет, укрепљују духовне и физичке силе код човјека. Љубав све надопуњује и исцјељује, закључио је Владика.

Он је захвалио Његовом Преосвештенству Епископу западноевропском г. Луки на позиву и благослову да посјети српску заједницу у Паризу, изразивши радост што је имао прилику да се заједно са сабраним вјерним народом помоли Богу у овом светом храму. 

Током Литургије у чин ђакона рукоположен је Горан Илић.

Послије свете Литургије одржана је трпеза братске љубави за коју су се побринули кумови славе г. Дејан и гђа Наташа Станковић са дјецом Огњеном и Леном.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка