Аустријски бискупи: брак искључиво за неистополне парове

Брак треба да буде склапан искључиво између парова различитог пола, пошто то чини да је брак сасвим другачији од свих других облика заједничког живота. Овакво становништво недавно је формулисала Аустријска бискупска конференција на свом недавном заседању. Повод овоме била је текућа дебата око преиспитивања појма брака пред Уставним судом, коме су се бискупи обратили својом изјавом. Уз поштовање ове највише судске установе, бискупи имају поверења у то да ће се законодавци одговорно посаветовати по овом питању и остати при досадашњем ставу по коме се брак, на основу свог специфичног битисања, другачије опредељује од других партнерских облика.

„Суштина је брака трајна веза између мушкарца и жене и њихова отвореност за заједничку децу. Овакво схватање брака је од фундаменталног значаја за заједнички живот људи; одражава се и у Европској конвенцији о људским правима, као и у постојећем аустријском правном систему“, изјавили су бискупи.

Са своје стране бискупи су подржали све напоре како би се уклонило дискриминисање хомосексуалаца. Разлучивање брака од других партнерских односа не значи дискриминисање, већ се то захтева исправном заповешћу о једнакости, према којој се оно што је неједнако мора сматрати неједнаким.

Брак је темељна друштвена установа, истакли су бискупи. Ова установа се не тиче само односа између двеју одраслих личности различитог пола, него и односа према  децом њихових крвних родитеља, и управо о њима треба добро размишљати.

Извор: Катпрес (превод  - Информативна служба СПЦ)