Симпосион у Салцбургу

Симпосион у Салцбургу
Симпосион у Салцбургу
Симпосион у Салцбургу
Симпосион у Салцбургу

У среду, 29. новембра 2017. године, у оквиру програмских јединица Радне групе хришћанских цркава региона града Салцбурга, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј учествовао је на симпосиону поводом 500 година Реформације (1517-2017) под називом Опроштајни чинови у хришћанским црквама. Како се Хришћани односе у савременом свету према гресима, кривицама и опроштају грехова?.

Током свог излагања на Католичком богословском факултету Универзитета у Салцбургу, епископ Андреј је указао и на недавну докторску дисертацију у Српској Православној Цркви која је управо посвећена Могућностима примене покајне праксе ране Цркве у савременом добу. Владика Андреј је у том смислу илустровао аспекте доживљаја покајања у православној традицији, указавши на узрочно-последичну везу греха као преступа и покајања, као устајања против греховне самовоље. У том контексту је нагласио везу између пенитенцијално-аскетског наслеђа православља и савремених истраживања у области покајне праксе и дисциплине, засновано на неопходности мултидисциплинарног приступа и на отвореној антропологији, што је већ покретало многе иновативности у савременом црквеном животу.

После предавања је уследила интересантна дискусија о паралелама православља и аскетског искуства у западним црквама, са посебним освртом на психоанализу. Нарочито је продискутована тема достигнућа психолошке науке као ангажовано трагање за новим формама примене онога што је увек незастариво ново.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска