Конференцијa православних епископа Немачке

У уторак, 12. децембра 2017. године, одржана је редовна јесења седница Православне епископске конференције у Немачкој. Заседању је претходила молитва у грчком православном храму Светог Пророка Илије. У поздравном говору, Митрополит немачки г. Августин (Цариградска Патријаршија) поздравио је присутне архијереје и затим, према дневном реду, водио целодневну седницу, упознавши све учеснике са актуелним питањима која треба решити.

Епископи су продискутовали све битне догађаје који су се дешавали у последњих неколико месеци. Уследили су извештаји у вези са питањем увођења православне веронауке у немачке школе у појединим од укупно 16 немачких покрајина. Православна епископска конференција у Немачкој је такође пажљиво разматрала ситуацију на Блиском и Средњем истоку и осталим угроженим областима света по питању прогнаних хришћана, од којих се више од милион и по населило у Немачкој. На овом заседању Епископске конференције, новоименовани администратор Епархије франкфуртске и све Немачке Преосвећени Епископ г. Андреј је упознао учеснике са животом и радом у овој Епархији.

Епископска конференција Немачке основана је 16. октобра 2010. године у складу са одлукама Четврте предсаборске свеправославне конференције одржане 2009. у Шамбезију у Швајцарској. Православна Епископска конференција окупља представнике свих Православних Цркава у Аустрији. Тренутно су то у Немачкој: Цариградска Патријаршија, Антиохијска Патријаршија, Руска Православна Црква, Српска Православна Црква, Румунска Православна Црква, Бугарска Православна Црква и Грузијска Православна Црква.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска