Торжествено прослављен заштитник православног српског скита у Гајлнау

Торжествено прослављен заштитник православног српског скита у Гајлнау
Торжествено прослављен заштитник православног српског скита у Гајлнау
Торжествено прослављен заштитник православног српског скита у Гајлнау
Торжествено прослављен заштитник православног српског скита у Гајлнау

Уочи празновања Божјег угодника Спиридона, који је заштитник православног српског скита  у Гајлнау, 24. децембра 2017. године служено је свеноћно бденије с почетком у 20 часова. Светогорско бденије, којем је присуствовао епископ аустријско-швајцарски Андреј, администратор Епархије франкфуртске и све Немачке,  у славу Господњу и Светог Спиридона трајало је до два часа ујутро.

На сам дан празновања Светог Спиридона, у понедељак 25. децембра 2017, светом архијерејском Литургијом у 9 часова началствовао је Преосвећени владика Андреј уз саслужење високопреподобних архимандрита Василија, игумана овога скита, и Јустина из манастира Јустина Ћелијског у Унтеруфхаузену, као и свештенства ове Епархије.

Певницом је руководио отац Нил, а појале су мати Диодора, игуманија манастира Хилместир са сестром монахињом, сестре Рускиње које поју редовно на богослужењима у нашем скиту Светог Спиридона, као и верни народ који је дошао из неколико немачких градова: Келна, Диселдорфа, Касела, Франкфурта, Унтеруфхаузена, Дортмунда, Минстера, српски верници из Беча, и многобројни Грци, Руси, Немци, Чеси, Французи, Швајцарци...

Епископ Андреј је пререзао славски колач који је припремио господин Рафаило са породицом из Манхајма, а за следећу годину за кума се пријавио Саво из истоименог града.

У празничној проповеди епископ Андреј је казао укратко житије Светог Спиридона и додао да су се данас са свих страна окупили верни овде да под скутом Светог Спирдона узнесу молитве Господу. Преосвећени владика је честитао славу високопреподобном архимандриту игуману овога скита оцу Василију (Гролимунду) и његовом братству. 

О свом сусрету на Светој Гори пренео је утиске вернима казавши:

"Упознао сам оца Василија, па ме је стога нешто касније и  зачудила вест да је отац отишао у Француску  да тамо покуша  да заснује монашку заједницу  сакупљањем апостолског наслеђа, очигледно присутног и на том простору - кроз пуко постојање великог броја верујућих, дубоковерујућих људи, који су за своју веру спремни на радикалнији корак - да сав свој живот препусте Господу, да присуствују дугим богослужењима, у потрази за разрешењем својих сумњи у манастирима и духовним разговорима код отаца. 

На тај начин је и отац Василије стигао у Француску, а ја нисам престао да се дивим  како сада одједном да се нађе управо у Француској,  да бих се  нешто доцније, десет пута или сто пута или још много више пута, задивио када је приспео у Гајлнау  и овде отпочео са сакупљањем апостолског наслеђа..."

"... Отац Василије се труди да и нас што дубље повеже, па тако и није никаква случајност  што смо се данас сви овде окупили на празник светог Спиридона - да се још једном сјединимо,  да бисмо на тај начин пројављивали ово апостолско наслеђе, свако на свој начин, свако на свом путу који му је Господ зацртао, свако у свом сопственом поимању поклоничког боготражитељства," казао је епископ Андреј.

Отац Василије, надалеко чувен у Европи, поштован у свим народима и међу инославнима, већ годинама окупља све православне хришћане, али и оне који су на боготражитељском путу и који временом откривајући православну веру, прилазе отвореног срца  и постају њени ревнитељи. 

На крају Литургије Преосвећени владика Андреј се још једном обратио верном народу, пожелео оцу Василију да његова апостолска мисија под европским небом дуго траје.

Високопреподобни архимандрит Василије (Гролимунд)  је узвратио речима добродошлице и захвалности Владици Андреју, братији свештеницима, монаштву, вернима, а затим произнео поучно слово о  светитељу Спиридону 

"Свима који су дошли на Славу Светог Спиридона, свима који нештедемице помажу, који дарежљиво прилажу и који нам се увек нађу при руци када не знамо даље, желим да упутим своју најдубљу захвалност.

Свети Спиридон је истинска потпора у невољи, па смо га и изабрали да нам буде небески заступник. Божји угодник Спиридон један је међу веома моћним чудотворцима и незамењив је помоћник у невољама, како нам је безброј пута потврдио.

Понизно се молим да Свети Спиридон свима овде присутнима и одсутнима распростре своју благодатну помоћ и својим благословом узврати на сву вашу љубав. Да се кроз Његово заступништво, -  а у данашње време су нам потребни силовитији помоћници, јер се и живот у великој мери усложио, - заштитимо и спасимо.   

Да Господ и Свети Спиридон учине све да прођемо неозлеђени поред свих стрмих литица и свакодневних препрека, доспевши до спасоносне луке, до сједињења са Господом и обожења, задобијањем божанске светлости заступништвом Светих."

Неуморни отац Василије казивао је и о данашњем времену: "Свети Спиридон нам служи као чудесан узор. Он нам је и велики отац, који нас воли и обасипа својом очинском љубављу. Треба да му се што чешће обраћамо  молећи га за савет, за помоћ у свим животним недоумицама, а пре свега, у тешким временима као што је данашње. 

Свети Спиридон помаже у сваком старосном добу, помаже радо и по мери, онолико колико нам је потребно, као у случају чуда са змијом претвореном у злато како би помогао сељаку да плати порез. Изашавши у врт, пронашао је неку змију која је пузала по земљи и узевши је у руке, помолио се Господу, па се змија претворила у злато, а злато даде сељанину говорећи: «Ако ти следеће године буде добро родило, отиђи и то продај, па нам донеси новац за ово позајмљено злато!» И сељак учини како му би заповеђено. Род  добро роди и сељак врати злато. Свети Спиридон узе злато и одневши га у врт, баци у грмље. Како злато паде на земљу, тако се поново претвори у ону змију и она оживе.

Свети Спиридон не жели да гомиламо блага, већ да живимо уз Божју помоћ и по мери, да нас благостање не би искушавало и уводило у опасне замке среброљубља и идолопоклонство Мамона које обилно цвета у савременом свету."

На евхаристијском сабрању, и потом око трпезе љубави која је организована у сали општине Гајлнау, окупили су се сви верници, домаћи, гости, сви пријатељи и сарадници скита Светог Спиридона. 

текст и фото: З. Зец, превод проповеди с немачког: Душица Крафт