Пројекција документарног филма „Пакао Независне Државе Хрватске“

Пројекција документарног филма „Пакао Независне Државе Хрватске“
Пројекција документарног филма „Пакао Независне Државе Хрватске“
Пројекција документарног филма „Пакао Независне Државе Хрватске“
Пројекција документарног филма „Пакао Независне Државе Хрватске“

У Никшићу је, у Духовном центру Преподобног Исаије од Оногошта, у суботу 23. децембра 2017, приказан документарни филм „Пакао Независне Државе Хрватске“. Догађај су организовали Институт за српску културу из Никшића и Музеј жртава геноцида у Београду, у чијој продукцији је и снимљен овај документарац.

Филм је режирао Драган Ћирјанић, а сценариста је проф. др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида, који је присуствовао пројекцији у Никшићу. Он је, овом приликом, говорио о самом филму и активностима Музеја.

„Пакао Независне државе Хрватске“ садржи до сада непознате чињенице о злочину над Србима у Хрватској током Другог свјетског рата. Подијељен је у два дијела – први приказује историјат усташке идеологије и однос према српском народу, а други говори о судбини српске дјеце у усташким логорима и акцији Диане Будисављевић на њиховом спашавању.

Ђурић је подсјетио да је Музеј основан 1992. ради „трајног сјећања на жртве геноцида над Србима, прикупљања, обраде и коришћења података о њима и остваривању обавеза из Међународне конвенције о спрјечавању и кажњавању злочина геноцида. Музеј је био организатор и саорганизатор научних скупова (Београд, Њујорк, Бања Лука, Јерусалим), а њени представници су учествовали на бројним научним скуповима у Србији и иностранству.

Сарађују и размењују искуства са музејима, институцијама и појединцима како у земљи тако и у свету: Yad Vashem у Јерусалиму, Музеј холокауста у Вашингтону, Визенталов центар у Јерусалиму, SHOAH центар у Лос Анђелесу, Dokumentationsarchiv des Österreichischen Wiederstandes у Бечу, Документациони центар за прикупљање грађе о ратним сукобима 1991-1995. у Бања Луци, Документациони центри „Веритаса“ у Београду и Бања Луци, Музеј Републике Српске у Бања Луци, Хрватски институт за повијест у Загребу и други.

Најзначајнији пројекат ове институције јесте пројекат „Жртве рата 1941-1945“ (Ревизија Пописа „Жртве рата 1941-1945“ из 1964. године), чији циљ је поименично утврђивање жртава Другог светског рата са пуном идентификацијом, без обзира на националну, вјерску, етничку, идеолошку и војно-формацијску припадност.

Са благословом Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у Никшићу је, у августу ове године, потписан Протокол о сарадњи између Института за српску културу из Никшића и Музеја жртава геноцида из Београда. Њихов први заједнички пројекат биће истраживање злочина над српским народом у Горњем Полимљу и Пиви о чему је др Ђурић говорио и након пројекције филма у Никшићу.

„Музеј ће, у жељи да покрије територију српског народа у некадашњој Југославији, заједно са Институтом за српску културу из Никшића радити научно-истраживачки пројекат утврђивања жртава злочина почињеним над српским народом у Пиви и Горњем Полимљу 1943. односно 1944“, директор Музеја жртава геноцида, г.-дин Вељко Ђурић Мишина.

Поменута истраживања биће дио ширег пројекта – истраживања злочина и пописивања жртава у Другом свјетском рату.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка