Хришћански свет жали због убиства коптских хришћана

Хришћански свет жали због убиства коптских хришћана
Хришћански свет жали због убиства коптских хришћана
Хришћански свет жали због убиства коптских хришћана
Хришћански свет жали због убиства коптских хришћана

Папа Фрања је изразио жаљење за жартвама недавног напада на коптске хришћане у Египту. У својој подневној молитви на Тргу св. Петра у Риму у недељу помолио се за мртве и повређене и њихове породице. Нека би Бог "уразумио срца насилника", рекао је Папа.

У нападу на коптске продавнице и цркве у Хелвану, јужно од главног града Каира, осам хришћана и један полицајац муслиман убијени су у петак, јавила је египатска полиција. Терористичка милиција је преузела одговорност на себе.

Одмах после крвавог двоструког напада, апостолски нунцио у Египту, надбискуп Бруно Мусаро, изразио је своје саучешће. У интервјуу  италијанској католичкој новинској агенцији СИР Мусаро је изјавио да терористи ИС желе да пројављују своје присуство управо пред Божић који се у Коптској Црви прославља по јулијанском календару.

Генерални секретар Светског савета Цркава, преч. Олав Фиксе Твеит констатовао је да су у Египту људи који проводе свакодневни мирни живот поново доживели страшно насиље: "Морамо заједно не само осудити ове чинове насиља, него се и све више залагати на јачању мира и документовати своју одлучност да нас  у том раду ништа не може поколебати.“

Фиксе Твеит је позвао египатског председника Абд-ел-ФАтах ал-Сисија, религијске великодостојнике и владе Блиског истока "да делују брзо и заштитеосновна права свих верских заједница, да осигурају безбедност од насиља и гарантују правду за све људе".

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил истакао је у својој поруци саучешћа коптском папи-патријарху Тавадросу II: „Дубоко сам забринут због напада“. Проливена је "невина крв коптских хришћана". "Цинична злоба" предбожићне експлозије захтева снажну осуду међународне заједнице и хитно јачање сарадње у борби против тероризма. Буквално је Свјатјејши Патријарх изјавио: "Хаос и насиље морају се зауставити ради тријумфа истине и мирног живота будућих нараштаја".

Извор: Катпрес (превод и обрада Инфо служба СПЦ)