ТВ „Русија“ приказаће документарни филм „Валaам“

Телевизија „Русија“ приказаће 14. јануара 2018. премијерно документарни филм Андреја Кондрашова уз учешће председника Русије Владимира Путина.

Валаам је настарији манастир на северу Русије, управо први. Овде је кратко лето, а бесконачно дуга зима уз јако дување ветра – хладна Ладога. Ово је нарочито место за нарочите људе. Одавде води пут Русије ка Богу, говоре монаси.

Они такође кажу да је Ваалам Северна Света Гора,  уз то је огледало Русије. Судбина Валаама је за свагда увек и судбина те земље. Валаам је умирао када је долазило до пропасти руске државе, и препорађао се када би држава стала поново на своје ноге. Када је он цветао, осећало се у свим крајевима Русије.

Само пре 10 година на Валааму је владала страшна пустош – наслеђе совјетских времена. Сада се манастир не може препознати. Некада срушени скитови сада су подигнути, храмови су обновљени, а централни Спасо-Преображенски саборни храм сија јарким бојама под сивилом северног неба привлачећи погледе људи и душе. А за све треба заблагодарити напорима које су приложили обнови бисера руског севера руска држава и лично председник Путин.

Владимир Путин је једном долазио у разрушени Валаам као поклоник. Зашто од тада он долази редовно? Какав одраз руске историје је он сагледао у судбини овог манастира? Каква су се чуда десила у време његове обнове? Валаам је повратио монашки живот и препородио светиње, но већи део тих светиња остао је у Финској у коју су их пренели и сачували из Русије изгнани старци. Да ли треба ове артефакте вратити у отаџбину? Шта о томе мисли Председник Русије? И опште. по чему је значајна вера за рускудржаву? ...

Извор: Православие.ру