Осветиће се црква у спомен на Копте побијене у Либији

Новоизграђена црква, посвећена коптским мученицима који су убијени од стране ИД-терориста у Либији 2015. године, званично ће бити освећена 15. фебруара 2018. године, на празник ових мученика. Црква се налази у селу близу града Самалут у покрајини Минија, одакле је родом 13 од 21 мученика. Очекује се да ће присуствовати многи чланови родбине коптских мученика. До сада је, према Фондацији Про Ориенте, још увек нејасно да ли ће се њихови посмртни остаци истог дана похранити у цркви. Наиме, њихова тела су пронађена септембра прошле године у масовној гробници у близини либијског града Сирте.

Ових 21 коптских радника из Египта отели су у Либији у јануару 2015. године. Исламски интернет портали објавили су снимак убиства мученика 15. фебруара 2015. године. Недељу дана после овог варварског чина коптски православни Папа и Патријарх Тавадрос унео је имена ових младих жртава у диптих мученика Коптске Цркве. Празник мученика обележава се 15. фебруара.

На видео који су снимили сами терористи, види се како су неки од мученика  узвикивали Господе Исусе Христе у тренутку њиховог варварског убиства: -Име Исуса је била последња реч која се појавила на њиховим уснама. Као и при страдању ранохришћанских  мученика, обратили су се Њему, који их је нешто касније примио у своје наручје. И тако су славили победу, победу коју им убице нису могли одузети. Ово име прошапутано у последњим тренуцима живота ставило је печат на њихово мучеништво, изјавио је једна архијереј.

Нову цркву у Самалату финансирала је египатска држава. Председник Абдел Фатах ал-Сиси је обећао средства за изградњу цркава после поновљених напада на Копте. Бечки кардинал Кристоф Шенборн је посетио цркву, која је и даље у изградњи, током посете Египту у октобру 2016. године.

Извор: Катпрес (с немачког Информатвина служба СПЦ)