Рим: 50-годишњица монашке Заједнице Сант Еђидио

Богослужењем у суботу,  10. фебруара 2018. године, у римској Катедрали светог Јована Латеранског отпочела је прослава 50-годишњицу Заједнице Сант Еђидио. Сада већ широко распрострањену у 70 земаља, Заједницу је основала 7. фебруара 1968. године у Риму једна група студената окупљена око Андреја Рикардија, који су ослушнувши импулс Јеванђеља, хтели да се залажу за бољи свет. Назив Заједнице долази од назива једне мале цркве у Траштеверу, где се сакупљала та студентска заједница.

Главни целебрант у Латеранској Базилици био је ватикански државни секретар Пјетро Паролин. Политику су заступали, између оталих, италијански премијер Паоло Ђентилони и председник Европског парламента Антонио Тајани. Папа Фрања је поводом њеног јубилеја назвао Заједницу Сант Еђидио "Заједницом три П" (на енглеском: prayer, poor people, peace) (молитва, сиромашни људи, мир).

„Они воде ослободилачку борбу за достојанство човека“, рекао је председник Европског парламента Тајани на крају свечане службе. У својој посвећености сиромашнима, старијима, усамљенима и избеглицама Сант Еђидио показује да су „сви - чак и најслабији - ресурси нашег друштва“.

Премијер Ђентилони, чији је поздрав у више наврата прекидан аплаузом, похвалио је посвећеност Заједнице миру и осећању правде. „Сви Италијани желели би  да вам захвале“, казао је Ђентилони у цркви испуњеној до последњег места. Представник Папе у Римској дијецези, генерални викар Анђело Де Донати, истакао је високи значај Сант Еђидија за ту дијецезу: „Ви показујете да Рим није тек град разгледница, него стварних људи који ту живе“.

У својој проповеди је државни секретар Паролин такође похвалио Заједницу: „Глобализованом свету су потребни људи попут вас, који се ангажују на регионалном нивоу, а притом имају на уму читав свет“, казао је он. С обзиром на њихову посвећеност човеку, чланови Заједнице су сведоци да се Божја љубав нугде не зауставља. Као што је Исус прилазио болеснима и одбаченима, католички студенти су обилазили маргинализованима од свог оснивања 1968. године. „Са ентузијазмом сте објављивали да нико није искључен из Божје љубави“, каже Паролин.

Посвећеност свима је, заиста, велики задатак Заједнице Сант Еђидија, рекао је данашњи председник Заједнице Марко Импаљацо. Нико није туђ Богу. Чак и ако ангажман за бољи свет данас изгледа другачије него у раним годинама рада Заједнице, и даље је на снази апел Другог ватиканског концила (1962-1965)  упућен младима: „Борите се против свих облика егоизма, изграђујте  са ентузијазмом бољи свет него што је садашњи!“

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)