Донаторска вечера у Прокупљу

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније присуствовао је 8. фебруара 2018. године донаторској вечери за изградњу храма Великомученика Георгија у Прокупљу. Благосиљајући све присутне, Владика нишки је рекао да су српске светиње, српске цркве, вечите тапије на српску земљу.

Донаторску вечеру организовала је Црквена општина, у сарадњи са општином Прокупље. Присуствовали су: председник Општине г. Александар Симоновић са сарадницима, командант Копнене војске Србије генерал потпуковник Милосав Симовић, командант 3. Бригаде ВС пуковник Предраг Грбић и командант прокупачке касарне мајор Борко Бућковић, народни посланик Дарко Лакетић, представници Удружења Топличана у Београду, привредници Прокупља. 

Идеја о подизању храма посвећеног Светом великомученику Георгију у Прокупљу датира из 1934. године. До сада је урађен темељ ове грађевине површине 360 метара квадратних, а према речима председника Општине Прокупље г. Александра Симоновића, до краја ове године би требало да буду завшрени радови до самог крова. 

-Градећи овај храм настављамо традицију и ово дело Божје које почињемо настављајући оно што смо наследили. У име Црквене општине захваљујем се Бојани Вукадиновић која је као пројектант урадила и поклонила пројекат нове цркве, као и свима који су помогли на било који начин“ рекао је архијерејски намесник прокупачки, протојереј-ставрофор Слободан Петровић. 

Присутнима на донаторској вечери је приказан филм о идеји за изградњу овог храма, а пригодни духовни програм припремили су ученици прокупачке Гимназије.

Према речима протојереја Николе Илића, старешине храма Светог Прокопија, на донаторској вечери је прикупљено 2.300.000 динара, 720 еура и 300 швајцарских франака.  Извор Радио Глас