Наш свагдашњи живот је у знаку Крста

Наш свагдашњи живот је у знаку Крста
Наш свагдашњи живот је у знаку Крста
Наш свагдашњи живот је у знаку Крста
Наш свагдашњи живот је у знаку Крста

У Котору је 9. марта 2018. године одржано редовно годишње братско сабрање свештенства бокоторског и херцегновског протопрезвитеријата Митрополије црногорско-приморске.

Скуп је почео светом архијерејском Литургијом пређеосвећених дарова коју је у цркви Светог Николе служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Владика Амфилохије је у литургијској беседи казао да је у знаку Часног крста све што се догађа у свеукупној Божјој творевини. -У знаку крста је и долазак Бога у овај свијет, јер је Господ принио себе на распеће за спасење свијета. Отуда је у знаку крста и наш живот свакидашњи. Крст наш је Крст Христов уствари, казао је Митрополит црногорско-приморски и додао да поред телесног постоји и духовно срце.

-Зато се и молимо Господу да срце у нама чисто сагради и да дух истински и прави обнови у срцима нашим, наш разум да очисти од сваке нечистоте и да нам подари чисту савјест, образ чист и срце просвећено. Да би онда, тако очишћено, освећени и просвећени могли да се сретнемо са самим Господом, да га примимо, да се причестимо Тијелом и Крвљу Његовим, да постанемо једно са Њим, рекао је владика Амфилохије.

Владика је казао да се причешћујемо под видом хлеба и вина Тела и Крви Његове по Његовом благослову и по Његовој заповести. -И сва Црква Божја се сабира двије хиљаде година око тог Његовог благослова којим је благословио своје прве ученике, казао је Митрополит.

Након свете Литургије сабрање је настављено разговором свештенства са Митрополитом о актуелним питањима црквеног живота.

Извор: Митрополија црногорско-приморска