Митрополит Амфилохије: Трептаји неизрецивог

Митрополит Амфилохије: Трептаји неизрецивог
Митрополит Амфилохије: Трептаји неизрецивог
Митрополит Амфилохије: Трептаји неизрецивог
Митрополит Амфилохије: Трептаји неизрецивог

На трибини Удружења књижевника Црне Горе „Реч четвртком“ на Немањином граду у Подгорици 23. марта 2018. године представљена је књига поезије Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија „Трептаји неизрецивог“.

Књижевник Будимир Дубак је рекао да се у темељу поезије митрополита Амфилохија налази чудесно искуство светог. Дубак, који је аутор предговора за ову књигу поезије, сматра да само Богом надахнути песници и велика поезија, које нема без дубоке вере, творе лучу која осветљава просторе тајне и представља созерцавање Божанске светлости.

-Поезија митрополита Амфилохија је појање новог пустињака цетињског. Она је допуна молитве у олтару храма, она је радосно-тужно славословље Господу и Његовој творевини. Она је језик на којем се саопштава да је у језику спас.

Дубак наглашава да Митрополит у својим стиховима наглашава спасењску тајну Христове науке. -Као што Свети Николај Велимировић куди због неискрене молитве и богохулништва, тако се и митрополит Амфилохије обраћа онима који ратују против Бога или се лажно моле у пјесми ‘Молитва без крила’. Молитва у виду птице без крила оличава лажну вјеру и лажну љубав према Богу. Таквим молиоцима је Свети Николај поручивао: Ваша молитва није молитва, него торбарење, рекао је Дубак и додао да митрополит Амфилохије, ходећи овим светом, посматра камен, реку и град и да у свему види Бога.

-Упоређујући Његоша и Лазу Костића, Милан Кашанин каже да су њихове најбоље пјесме настале из молитве. За Митрополитову поезију би се могло рећи да је цијела настала из молитве, закључио је Дубак.

Пјесник Радомир Уљаревић је у име издавача, „Штампара Макарија“ и „Ободског слова“ рекао да митрополит Амфилохије пише стихове као да милује руком све што види и све обухвата погледом пуним љубави. -Све то у сваком тренутку он тајновиди оним тајним, другим оком. У сваком тренутку као да гледа на оба свијета. Зато су ово његова свједочења о овом и истовремено о оном свијету“, сматра Уљаревић.

Он каже да су Владичини стихови својом успутном, ненаметљивом формом пре слични записима из Његошеве ‘Биљежнице’, него песничким књигама.

-Правдајући се на једној промоцији да то и није поезија, Митрополит је рекао да су то само неке његове ‘узгредице’. А једном другом приликом је говорећи о Његошевој ‘Биљежници’, рекао отприлике ‘у овим Његошевим узгредицама’… Дакле, ја сам помислио да та моја асоцијација није била без основа, казао је он и нагласио да тај начин читања на који је Митрополит читао Његошеву “Биљежницу“ морамо да имамо у виду кад читамо ове Митрополитове стихове. -И за Његошеву ‘Биљежницу’ би се могло рећи да су у њој само трептаји неизрецивог“, наглашава Уљаревић.

Уредник трибине „Реч четвртком“, песникиња Милица Краљ рекла је да су „Трептаји неизрецивог“ богочежњива песма продуженог трајања. -Као наставак оне гране богомисленог и богоспознајног средњовековног српског црквеног песништва. И пев нашег Митрополита затвара тај небеским осијањима златни круг. Јер, казана је и Христовим ранама, и сваком људском раном утврђена једна једина истина: Бог је љубав, казала је Милица Краљ.

Митрополит Амфилохије је прочитао неколико својих песама из ове збирке.

Извор: Митрополија црногорско-приморска