Архипастирска посета Тићину

Архипастирска посета Тићину
Архипастирска посета Тићину
Архипастирска посета Тићину
Архипастирска посета Тићину

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, посетио је 23. и 24. марта 2018. године парохију Сабора Срба Светитеља у Тићину. У суботу Акатиста, епископ Андреј присуствовао је чину свете тајне јелеосвећења у храму у Лугану, коју су служили свештеници из више помесних Православних Цркава у Лугану: јеромонах Свјатослав из Руске Цркве, отац Михаил из Румунске Цркве и надлежни парох Ђорђе Лукић.

На крају службе, Преосвећени Владика се обратио свештенству и верном народу пригодном беседом на италијанском језику, будући да су служби присуствовали и верници других помесних Цркава.

Сутрадан, у недељу пету Часног поста, епископ Андреј је служио свету архијерејску Литургију у храму у Белинцони. Епископу су саслуживали отац Ђорђе и ђакон Иван Толић из Лозане. Мноштво верног народа приступило је светој Чаши и из руке свог Архијереја примило свето причешће. У богонадахнутој  беседи, Епископ је протумачио прочитано Јеванђеље и поучио народ о смислу и значају Свете четрдесетнице и Страсне седмице.

У наставку је уследила трпеза љубави, коју су организовале чланице Кола српских сестра у просторијама клуба „Свети Сава“ из Белинцоне.

У поподневним часовима, Епископ је, у пратњи оца Ђорђа, посетио локалног римокатоличког бискупа Валерија Лазерија (Valerio Lazzeri), са којим је разговарао о актуелним питањима везаним за хришћанску Цркву уопште, као и о положају Српске Православне Цркве у кантону Тићино.

Након разговора са Бискупом, Преосвећени Владика је, са оцем Ђорђем и председником Црквене општине г. Срђаном Ковачевићем, у месту Рива Сан Витале (Riva San Vitale) надомак Лугана обишао једну од најстаријих сачуваних крстионица која датира још из четвртог века.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска