Форарлберг: 3.000 ученика похађа католичке приватне школе

Прилоком организованог сусрета са руководством католичких приватних школа у Бискупији за Форарлберг, надлежни бискуп др Бено Елбс је у седишту Бискупије у граду Фелдкирху нагласио да усмеравање на непролазне вредности, оспособљавање за дијалог и пажљив однос према другима чине основна начела која треба да живе и да се усвајају у католичким школама – и имају предност у односу на чисто економско-материјално вредновање образовних садржаја.

Више од три хиљаде ученика тренутно похађа једну од школа под патронатом Католичке Цркве у најзападнијој аустријској савезној покрајини Форарлберг. Руковођење школама и образовање представљају значајни део друштвеног ангажмана Цркве, истакао је бискуп Бено у саопштењу Бискупије Фелдкирх минулог петка.

Клима поверења јесте темељ за интелектуални развој као и развијање емпатије, додао је бискуп. Он је нагласио да није довољно да ученици постигну врхунске резултате и одличне успехе у школи, већ да им учитељи пруже осећајну подршку приликом борбе са тешкоћама у одрастању. Тај елемент мора да буде неизоставна карактеристика католичких школа.

Бискуп Бено сматра католичке школе оптималним простором за остварење права и интересовања сваког лица у контексту религијског образовања. Потребно је учити о религији, али истовремено и учити из религије, будући да мир међу религијама представља суштинску претпоставку за социјални мир. Учење у оквиру религије и искуство са религијом пружају оријентацију и помоћ.

Што се тиче других садржаја овог сусрета, нарочито је разматрана и врло осетљива тема превенције насиља и заштите од њега. Упориште у том погледу била је оквирна смерница „Истина ће вас ослободити“, иначе посланица Аустријске бискупске конференције одржане  2016. године.

Позив за овај сусрет са школма упутила је школска управа бискупије Фелдкирх-Форарлберг. У Форарлбергу (390.000 становника, од чега 21% странаца) постоје католичке школе на чак дванаест локација.

превод са немачког језика: јереј Никола Баловић, парох у Фелдкирху