Нема нове „Библијске куле“ у Гутенберговом граду Мајнцу

Музеј Гутенберг у Мајнцу у Немачкој неће се проширити изградњом Библијске куле. На основу привременог званичног коначног резултата референдума од прошле недеље, тек око 14.500 грађана гласало је за нову зграду, а нешто мање од 50.000 против. Конкретно, два примерка Библије које је у 15. веку штампао Јоханнес Гутенберг (1400-1468) требало је изложити на 20,5 метара високој кули која би се дорадила.

Гутенбергов музеј, који постоји више од 100 година у центру старог дела града Мајнца, један је од најстаријих музеја штампане књиге на свету. Планирану нову зграду са бронзаном металном фасадом и у основи дванаест квадратних метара предложило је градско веће у фебруару 2017. године. Према градским оцима, кула би постала нови симбол града и повећала атрактивност Гутенберговог музеја, коме је потребна хитна адаптација. Пројекат је процењен на око пет милиона евра.

Међутим, грађанска иницијатива је прошле године поднела више од 13.000 потписа против Библијске куле и тиме покренула учешће јавности у одлучивању о овом контроверзном пројекту. Ова иницијатгива тврди  да би планирана кула на централном тргу у близини катедрале наруушила изглед града и била оптерећена за иовако задужени град.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ).