Свети апостоли Иродион, Агав, Руф и други

Свети апостол Иродион беше родом из Тарса Киликијског, сродник Светог апостола Павла. Служио је светим апостолима у свему и од њих би постављен за Епископа неопатарског. Као епископ он многе незнабошце обрати светим учењем вери Христовој. То испуни Јевреје завишћу и они га заједно са идолослужитељима ухватише и силно мучише: штаповима га бише по глави, камењем га удараше по устима, ножевима га бодоше. И када га оставише као мртва, Свети апостол благодаћу Божјом би сачуван жив и после тога проповеда реч Божју у Риму са светим врховним апостолом Петром. А Свети апостол Павле, пишући из Коринта Посланицу Римљанима, спомиње Светог Иродиона који је тада био у Риму поред Светог Петра: Поздравите Иродиона рођака мог (Рм. 16, 11). И Свети Иродион би мачем посечен заједно са Светим Олимпом и многим другим хришћанима онога истога дана кад је и Свети Петар распет.

Свети апостол Агав имађаше пророчки дар. У Делима Апостолским помињу се два његова пророчанства. Прво, прорекао је велику глад по целом свету, која се и зби у време ћесара Клаудија (Д. А. 11, 28). И друго, када се срете у Кесарији са светим апостолом Павлом, који иђаше за Јерусалим, свети Агав узе појас Павлов и веза себи и руке и ноге говорећи: Тако вели Дух Свети: човека којега је овај појас, овако ће га свезати у Јерусалиму Јевреји, и предаће га у руке незнабожаца (Д. А.21, 11). Свети Агав је путовао и проповедао Христа, и многе обратио Христу Богу.

Свети апостол Руф беше епископ у Тиви Јеладској. И њега спомиње свети Павле у Посланици Римљанима: Поздравите Руфа избранога у Господу (Рм. 16, 13). Свети апостол Асинкрит беше епископ у Ирканији Азијској. И њега спомиње свети апостол Павле у истој Посланици (Рм. 14, 16.). Свети апостол Флегонт, који се на истом месту спомиње (Рм. 16, 14), беше епископ у Тракијском граду Маратону. Свети апостол Ермије, споменут на истом месту у Посланици, беше епископ у Далмацији. Сви ови свети апостоли проповедаху по свету Еванђеље Христово, приводећи неверне истинитој вери. И сви они на разне начине мучени од Јевреја и многобожаца скончаше.