Слава Кола српских сестара у Куфштајну

Слава Кола српских сестара у Куфштајну
Слава Кола српских сестара у Куфштајну
Слава Кола српских сестара у Куфштајну
Слава Кола српских сестара у Куфштајну

Коло српских сестара „Свете Мироносице“, при храму Светог Висариона Исповедника у Куфштајну, прославило је у недељу Светих Мироносица по први пут своју крсну славу. Свечаност је започета у суботу увече дочеком Његовог Преосвештенства Епископа брегалничког г. Марка, који је, благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, дошао да увелича прославу. Вечерње богослужење служио је отац Исаија, игуман манастира Бијела у Црној Гори.

У недељу, 22. априла 2018. године, епископ Марко служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење игумана Исаије и јереја Јована Говедарице, пароха салцбуршког. За певницом су појали јереј Михаил Гавриловић, катихета Далибор Петрић, Горан Божић из Салцбурга и појци из Куфштајна.

У својој проповеди, Владика је рекао како је Господ пожртвованост и љубав Светих жена мироносица наградио јавивши се прво њима по Васкрсењу. -Симболика празника је диван избор за славу кола, јер задатак жена у Цркви данас треба да буде наставак мисије жена мироносица, рекао је Епископ и нагласио да је еманципација жене данас могућа једино у Цркви и да ниједна част, почаст и статус не могу исту да надоместе.

Кума славе је била сестра Бранкица Дамјановић, а за кумство следеће године јавила се сестра Гордана Радовановић.

Након Литургије, приређен је наступ два фолклорна друштва са куфштајнске парохије КСК „Полет“ из Вергла (Wörgl) и КСК „Петар Кочић - Змијање“ из Фигена. Лепо априлско време омогућило је да се славски ручак организује на отвореном, испред храма.

Коло српских сестара „Свете Мироносице“ је основано на Оснивачкој скупштини у новембру прошле године и тренутно броји 36 активних чланица.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска