Слава храма Светог Саве у Краљеву

Слава храма Светог Саве у Краљеву
Слава храма Светог Саве у Краљеву
Слава храма Светог Саве у Краљеву
Слава храма Светог Саве у Краљеву

Дана 10. маја 2018. године у храму Светог Саве у Краљеву прослављен је празник Спаљивања моштију светитеља Саве на Врачару.

Поводом храмовне славе литургијско сабрање је било посебно свечано. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Епископ жички г. Јустин. Саслуживало је мноштво свештенства из Краљева и других места Епархије жичке. Богослужењу је присуствовало мноштво верног народа, међу којима и председник Рашког округа г. Небојша Симовић, градоначелник Краљева г. Предраг Терзић, заменица градоначелника г. Марица Мијајловић, као и представници Војске, Полиције, краљевачких школа и других институција.

Лепоти прослављања празника допринело је појање певнице предвођене Иваном Трајковићем, као и црквеног хора. Учествујући у молитви, велики број верног народа је на позив Са страхом Божјим и вером приступите узео учешће у заједници Тела и Крви Христове.

За љубав показану приложништвом намењеним за градњу и улепшавање саборног храма, Епископ је уручио захвалнице градоначелнику Краљева и другим представницима градске власти, као и осталим заслужним појединцима који несебично помажу место које нас је сабрало на молитву.

Старешина храма протојереј Радоја Сандо је поздравио Епископа, представнике власти и све присутне и подсетио на лик и дело светитеља Саве и на оно што реч Светосавље значи. Протојереј Сандо је истакао поштовање које према овом дивном светитељу има не само српски народ, већ и други народи. Пример је бугарски народ у околини Трнова, где су поклоници из Краљева имали прилику да виде гроб Светог Саве и чују о чудесима која чини.

У обраћању сабрању, епископ Јустин је оживео лик младог Растка који одлази на Свету Гору и постаје монах Сава чије ће житије како за земног живота тако и по престављењу бити путоказ српском роду. Његова улога у формирању Српске Цркве, народности и државе је пресудна. Он је посебно важан и светли лик за васпитање будућих младих генерација. Владика се обратио и деци, која су присуствовала у великом броју, да треба да што више читају и науче о Светом Сави како би видели какви треба да буду. Осврнуо се на актуелну друштвену отуђеност и опасности које прете и брину све савесне људе.

-Црква је место где стичемо од Бога снагу да се боримо са бригама и проблемима, да их “препливамо као море које нас запљускује својим таласима“ и “да носимо бремена једни другима, и тако испунимо заповести Божије“. Она је потребна свима, младима и старима, високо и мање образованима, онима на власти и на сваком другом људском занимању. Само кроз Цркву ми као народ опстајемо као изворно и аутентично слободни, чему је доказ и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве које ћемо прославити наредне године, истакао је Епископ Јустин.

По ломљењу славског колача и завршетку Литургије, за све присутне је спремељно послужење, а заједничење је настављено уз трпезу љубави.

Извор: Епархија жичка