Молитвена сабрања у Епархији ваљевској

Молитвена сабрања у Епархији ваљевској
Молитвена сабрања у Епархији ваљевској
Молитвена сабрања у Епархији ваљевској
Молитвена сабрања у Епархији ваљевској

Освећење темеља цркве у Забрежју и звона у Обреновцу

У суботу, 2. jуна 2018. године, на празник Светог мученика Талалеја и Преподобног Стефана Пиперског, Преосвећени Епископи ваљевски г. Милутин и аустралијско-новозеландски г. Силуан, уз саслужење обреновачких свештеника, осветили су темеље новог храма Преподобне мати Анастасије Српске у селу Забрежју, поред Обреновца, у намесништву посавском. Овом молитвеном и дивном чину, уз велики број верника, присуствовали су и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, председник ГО Обреновац г. Мирослав Чучковић и г. Милорад Грчић, генерални директор ЕПС-а.

Епископ Милутин беседио је о насушној потреби да се кроз зидање нових цркава духовно препорађамо као људи и народ у временима препуним искушења, наново градећи и обнављајући свој људски лик као живе иконе Бога, али и свој национални идентитет, чувајући и настављајући завет и подвиг свете и благородне лозе Немањића, чији је мати Анастасија један од најлепших изданака.

-Ово је први храм у Епархији ваљевској посвећен дивној светитељки, што умногоме обавезује све вернике Забрежја да истрају у свом подвигу, рекао је Епископ и захвалио Влади и Управи на помоћи и слуху за духовне захтеве свог народа, свим представницима јавних предузећа и ГО Обреновца, као и свим приложницима и грађевинском одбору. Посебне похвале упућене су протојереју Милану Мијаиловићу, пароху забрешком, за жртву, труд и подвиг да његова парохијска заједница добије храм после више векова, који је изгубила на ветрометини немирне савске границе.

За трпезом љубави, протојереј Милан Мијаиловић је у име своје парохије уручио писана благодарја свим доброчинитељим, који су допринели изградњи светог храма.

Свечани чин освећења звона у новом обреновачком храму Сабора српских светитеља 2. јуна 2018. године извршили су Преосвећени Епископи ваљевски г. Милутин и аустралијско-новозеландски г. Силуан, уз саслуживање свештенослужитеља из Обреновца.

Три звона су дар у знак благодарности Богу г. Владимира Јовића из Београда, са децом Александром, Исидором, Виктором и Доротеом. У протеклим годинама г. Владимир Јовић је у више наврата помогао изградњу овог храма, заједно са Обреновчанима, узрастајући са њим до, ево, завршног догађаја када су га украсила звона.

Епископ Силуан се у пригодној беседи обратио верном народу, приложницима и свештенству, наглашавајући смисао звона у православном литургијском искуству и предању, као гласника живе Цркве, која позива на молитву, охрабрује, теши али и опомиње верни народ на силу и призив Божји и наш одговор овом позиву. -Звоно храма је звоно за вечност. Оно нас нас позива свакога дана на покајање и љубав у нашим животима, да Вечном Богу одговоримо хришћанским одговором своје љубави и подвига Цркви и ближњима.

Овом важном догађају за Обреновац присуствовали су и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић и руководство ГО Обреновац.

Извор: Епархија ваљевска