Благослов празника у Републици Доминикани

Господин Драгослав Илић, родом из Ниша, даривао земљиште за изградњу првог православног храма у Доминиканској Републици.

У недељу Свих Светих која се ове године прославља 3. јуна, на дан Светих и равноапостолних цара Константина и царице Јелене, у Републици Доминикани, најмлађој православној црквеној литургијској заједници Српске Православне Цркве, пројавила се велика благодат о чему желимо да обавестимо сав православни верни народ.

Управо на дан Светих цара Константина и царице Јелене, који су родом из Ниша, њихов суграђанин и православни Србин г. Драгослав Илић, успешан пословни човек, побринуо се за своју Цркву и овдашњи верни народ поклонивши парцелу за изградњу првог православног храма на овом острву.

Велико је чудо и радост да се то баш догодило на овај свети дан и да је баш један Нишлија, г. Илић, овде - на другом крају света, уочи прославе великог празника саопштио архимандриту др Евстатију Аздејковићу своју хришћанску намеру и жељу да одвоји и поклони део парцеле која је у његовом власништву за изградњу храма Преображења Христовог, као и да ће такође свесрдно помоћи и у његовој изградњи.

Предвиђена парцела за будући храм налази се у оквиру великог тржног комплекса који је такође власништво г. Драгослава Илића и налази се у елитном делу чувене Пунта Цане.

Одмах након свете Литургије г. Драгослав Илић је у телефонском разговору са митрополитом Амфилохијем потврдио своју намеру и саопштио да ће поклонити парцелу за изградњу православног храма. Вредност донације и поклоњене парцеле износи преко 200 хиљада долара.

Сама чињеница да је архимандрит др Евстатије Литургију за 3. јун најавио само дан раније сабрало се на свето причешће преко двадесет верних душа, Руса, Украјинаца, Мађара и Срба. Такође, да напоменемо да смо оснивањем литургијске заједнице у овој далекој тропској земљи успели да превазиђемо све националне нетрпељивости и будемо исконска црквена заједница још док смо служили по разним локалима и кућама. Већ 30. јуна 2018. године имамо заказану следећу свету Литургију коју ћемо служити код поменутог ктитора Илића, када ћемо, ако Бог да, прославити Видовдан.

архимандрит др Евстатије Аздејковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска