Папа: Енергија је потребна, али не по цену уништавања природе

Папа Фрањa је примио у аудијенцију учеснике конференције на тему „Енергетска транзиција и брига о нашем заједничком дому“ на којој су учествовали представници светских нафтних компанија.

Више од милијарду људи нема приступа електричној енергији, упозорио је папа Фрања за време сусрета са учесницима конференције на тему „Енергетска транзиција и брига о нашем заједничком дому“, која се ових дана одржава у Ватикану. Скуп су организовали Папска академија наука у сарадњи с америчким католичким универзитетом Нотр Дам. Реч је о сусрету на којем су учествовали представници нафтних компанија попут Ексон Мобајла, ЕНИ-а, Бритиш Петролеума-а, Ројал Дач Шела, Еквинора и Пемекса.

Изазов: енергија за све без неравнотеже у човековој средини

У свом се говору Папа концетрисао на енциклику „Лаудато си’, напомињући да на квалитет ваздуха, висину мора, одговарајуће резерве слатке воде, климатску контролу и равнотежу осетљивих екосистема нужно утичу начини којима човек жели задовољити своју „жеђ“ за енергијом која, нажалост, често доводи до озбиљних неједнакости.

Данашњи изазов је пронаћи нове начине како осигурати големе количине потребне енергије, а да истовремено развијемо средства за коришћење природних ресурса којима бисмо избегли стварање неравнотеже у природној средини која доводи до уништења и загађивања, а која представљају озбиљну претњу људској породици, како сад тако и у будућности, рекао је Папа.

Енергетско питање и сукоби у свету

Поглавар Римокатоличке Цркве је истакао потребу развијања дугорочне глобалне стратегије која је у стању обезбедити енергетску сигурност, подстицати економску стабилност, чувати здравље и човекову средину, као и промовисати укупни људски развој успостављајући јасне обавезе потребне за суочавање с проблемом климатских промена.

Начин на који ћемо се суочити с тим изазовима одредиће квалитет живота и стварну могућност да или решимо сукобе у различитим деловима нашег света или да им, због озбиљних еколошких неравнотежа и несташице енергије, дамо ново гориво које ће уништити друштвену стабилност и људске живот, упозорио је папа Фрања.

Развој обновиве енергије

Епохални изазов с којим се суочавамо такође представља велику прилику да потстакнемо настојања која ће најрањивијим земљама обезбедити бољи приступ енергији, посебно у руралним подручјима, као и коришжење разноврсних енергетских извора, као и промовисање одрживог развоја обновивих извора енергије. Папа је упозорио да наша жеља да обезбедимо енергију за све не би смела довести до нежељеног наступа екстремних климатских промена путем страшног пораста температуре у свету, суровије средине и повећане границе сиромаштва.

Енергија је потребна, али не по сваку цену

Изражавајући забринутост, јер су, упркос потписивању Париског споразума, изостали резултати кад је реч о смањивању глобалног затопљења, Папа је такође осудио непрестано трагање за новим резервама фосилних горива и позвао на веће напоре у том погледу. Цивилизацији је потребна енергија, али коришћење енергије не сме уништити цивилизацију, упозорио је Папа и наставио: Проналажење одговарајуће енергетске „комбинације“ нужно је за борбу против загађења, искорењивање сиромаштва и неговање друштвене правде. Ти се видици често међусобно оснажују, јер сарадња на енергетском подручју утиче на ублажавање сиромаштва, промовисање социјалне укључивости и заштиту природне средине. То су циљеви који, ако се желе постићи, захтевају поштовање права народа и култура, казао је папа Фрањо.

Држава и утицај на природну средину

Свако искориштавање природне средине које не узима у обзир дугорочне проблеме, могло би само покушати одговарати краткорочном привредном расту, али дугорочно би имало негативни утицај, казао је он. Увек ће бити потребна критичка процена утицаја економских одлука на средину како би се у обзир могли узети њихови дугорочни људски и еколошки трошкови. У оној мери у којој је то могуће, таква би процена у процесу доношења одлука требало да укључује локалне институције и заједнице. Папа Фрањо је притом напоменуо да је хвале вредно интересовање за такозвано „зелено финансирање“, али питање је хоће ли то бити довољно.

Политичке одлуке, друштвена одговорност пословне заједнице и критеријуми улагања требало би да су вођени потрагом за дугорочним општим добром и конкретном солидарношћу међу генерацијама, нагласио је Папа и наставио: Не би смело бити места за опортунистичке и циничке напоре да се краткорочно стекну делимични резултати, пребацујући притом на будућност високе трошкове и штету.

Хитност промене

Папа Фрања је рекао да постоје етички разлози да се журно крене у смеру глобалне енергетске транзиције. Напоменуо је да климатска криза погађа све, али на посебан начин сиромашне, додајући да су због климатских промена многобројни присиљени да напустесвоје домове и одуи у друге крајеве не знајући како ће тамо бити прихваћени.

Глобални одговори на потребе света

Будући да су сви део једне људске породице повезане везама братства и солидарности, нужно је суочити се са светским изазовима глобалним одговорима који ће се тражити са стрпљивошћу и дијалогом, а затимсе њих држати разумно и истрајно. Папин је позив да се оформи нови савез који ће указивати путеве настојећи одговорити на садашње потребе, а да притом брине о свима, без предрасуда према будућим генерацијама.

Желео бих вас подстаћи како бисте као они, који су показали своју способност иновације и побољшавања квалитета живота многих људи путем своје генијалности и професионалне стручности, могли још више придонети стављајући своје вештине у службу двеју највећих потреба данашњег света, а то су старање о сиромашнима и о природној срадини. Немамо времена за губљење: од Творца смо примили Земљу као кућу-врт; немојмо будућим нараштајима предати пустару, закључио је папа Фрања.

Извир: Радио Ватикан (са енглрског Инфо служба СПЦ).