Света Литургија на Триглаву

Света Литургија на Триглаву
Света Литургија на Триглаву
Света Литургија на Триглаву
Света Литургија на Триглаву

У суботу, 10./23. јуна 2018. године, традиционално, већ 28. годину по реду, православни верници са подручја северозападне Словеније сабрали су се у цркви брвнари Светог Духа на Јаворци у националном парку Триглав.

На фронту, који се налазио на овом подручју током Великог рата, страдало је преко две хиљаде православних Срба са простора данашње Босне и Херцеговине и Хрватске које су биле под управом Хабзбуршке монархије. Одржавање молитвене успомене на пале сународнике је био и повод литургијског сабрања верног народа.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник љубљански јереј Александар Обрадовић уз саслужење свешенства Митрополије загребачко-љубљанске: протојереја-ставрофора Томе Ћирковића, пароха у Копру, јереја Данијела Николића, пароха у Новом Месту и надлежног јереја Мирослава Ћирковића, пароха у Новој Горици.

Већи број присутних верника приступио је светој тајни причешћа. На крају свете Литургије одслужен је парастос пострадалим војсковођама и војницима. После богослужења началствујући јереј Александар Обрадовић се обратио верном народу пригодном бесједом. Заједничарење је настављено на заједничкој трпези љубави која је, као и сваке године, припремљена за све присутне.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска