Египатска штампа позитивно о посети коптског патријарха Европи

Египатски медији позитивно пишу о званичној посети предстојатеља Коптске Цркве, папе-патријарха Тавадроса, Италији и Аустрији. Он је од 6. до 15. јула 2018. године посетио Бари, Рим, Беч и Грац. Патријарх је својим присуством и говором на пријему у египатској амбасади у Аустрији 12. јула 2018. године допринео томе да је нагли талас развоја који је захватио ову земљу на Нилу од кад је за председник изабран Абдел Фатах Ел-Сиси пре четири године, изазвао велику међународну пажњу, рекао је амбасадор Омар Амер на египатској телевизији.

Тавадрос је следећег дана, 13. јула 2018. године, први пут посетио Центар за дијалог краља Абдулаха у центру Беча. Секретар Фејсал Бин Муамар је истакао на телевизији да је посета представљала „искорак у дугој традицији Коптске Православне Цркве на пољу дијалога, културних сусретања у трајању дуже од хиљаду година и преузимања низа савремених међурелигијских и културних иницијатива, а  све у циљу вођења дијалога“.

-Посета је такође служила јачању  заједничких научних и методолошких вредности међурелигијског и интеркултуралног дијалога, који ће помоћи да се промовише саживот и изграђује мир, рекао је бин Муамар.

При својој првој посети Центру за дијалог предстојатељ Коптске Цркве стекао је увид у рад и дијалошке  иницијативе Центра. Његов персонал сматра себе  представницима „вредности међурелигијског и међукултурног саживота заснованог на међусобном разумевању и поштовању“.

Папа Тавадрос II је изразио захвалност на раду Центра за вођење дијалога и пожелео да он још више ојача саживот и миротворство у арапском свету, нарочито кроз међурелигијски дијалог као кроз платформу за сусретања муслиманских и хришћанских верских радника у арапском свету. Платформа је покренута у фебруару 2018. године у Бечу.

Извор: Катпрес (с немачког Инфослужба СПЦ)