Петровдански сабор у Заплањку

Петровдански сабор у Заплањку
Петровдански сабор у Заплањку
Петровдански сабор у Заплањку
Петровдански сабор у Заплањку

У селу Запланик приређен је Петровдански сабор, који се сваке године одржава прве недеље по Петровдану. Свету Литургију у обновљеној цркви Светих апостола Петра и Павла служио је надлежни парох  Борис Бандука.

-Ово је саборни храм за десетак села као што су Запланик, Орах, Вуковићи, Калађурђевићи, Кутина, Срњак, Церовац... и послије манастира Дужи једно је од највећих светишта у Требињској шуми, казао је председник Црквеног одбора г. Стево Путица. 

У последњем рату ова црква је била претворена у сметлиште и нужник, а делом и минирана. На овом месту испред цркве већ неколико векова одржава се сабор о Петровдану, а након обнове цркве од 2006. до 2014. године обновљен је сабор по Петровдану. Историјско подручје Запланик, које обухвата цркву Светог Петра и Павла, старо средњовековно гробље и ново православно гробље, проглашено је националним спомеником БиХ.

Након Литургије, приређена је трпеза љубави, а у културном програму су учествовали народни гуслари Владан Перовић и Борбен Вукановић – чланови Удружења гуслара „Недељко Видаковић“ из Требиња, док је своје стихове говорио песник и гуслар Предраг Јаничић.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка