Патријарх јерусалимски Теофил вернима у Украјини: Не губите наду и држите се свога предстојатеља митрополита Онуфрија

Патријарх јерусалимски Теофил III позвао је вернике Украјинске Православне Цркве да у условима „посебних испита“ не губе наду и да се држе свога предстојатеља – Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.

Украјинска Православна Црква саопштила је да се делегација украјинских поклоника предвођена Митрополитом запорошким и мелитопољским Луком, крајем прошле недеље у Јерусалиму сусрела са патријархом Теофилом и да је Патријарх ово рекао током тога сурета.

Патријарх Теофил је, према саопштењу, рекао да су православни народи данас подвргнути посебним испитима, али да због тога не треба да губе наду. „Мир и успостављање јединства долазе само кроз Цркву и нашу молитву. Пример за то је Јерусалимска Црква, чије је присуство овде током многих векова непроменљиво чудо. Нестале су велике империје, а Црква живи. Ми се молимо за нашег сабрата Блажењејшег Митрополита г. Онуфрија и многострадални народ Украјине“, рекао је Патријарх јерусалимски и додао да је сјету глобализације један од главних циљева уништење Православне Цркве.

„Пипци глобализације покушавају да продру у тело Цркве да би је тако уништили. То се догађа широм света, укључујући и Украјину. Мешање политике у послове Цркве, представника једне Цркве у послове друге под утицајем политичара – то су знаци тога процеса. Држите се свога предстојатеља, не само да би нашли спокојство у његовим молитвама, него да бисте били његови помоћници и самолитвеници, њему подражавајте у чврстини вере“, казао је патријарх Теофил.

Извор: Митрополија црногорско-приморска