Митрополит одески Агатангел моли Патријарха руског да посредује око ослобађања украјинских морнара

Украјински митрополит одески и исмаилски Агатангел писмено је замолио Његову Светост патријарха московског и све Русије Кирила да помогне око ослобађања украјинских морнара које је задржала руска гранична служба 25. новембра 2018. године. 

„Наша Православна Црква може бити она једина спона изнад свих сучељавања чији се ауторитативни глас може чути на обема странама конфликта“, пише Високопреосвећени у писму које је објавио сајт Одеске епархије 3. децембра 2018. године.

„У овим тешким данима, по Божијем допуштењу, наше земље су ушле у период тешких искушења који би могао изазвати незамисливи војни сукоб, који би са собом донео огроман број људских жртава, разарања, страдања, жалост и сузе“, пише украјински јерарх истичући да неколико морнара од задржаних 24 потичу из Одесе и одеског краја.

„Из овог разлога као надлежни архијереј Одеске епархије Украјинске Православне Цркве, чије је срце испуњено болом, тугом и сталним старањем око мени повереног стада од Архипастира Христа, а подстакнуто свакодневним молбама упућеним од грађана Одесе, ја молим Вашу Светост да саслуша вапаје мајки, јецаје жена и деце, и бол рођака чији синови су у затвору, и да посредујете око њиховог брзог ослобађања.“

„Ваша Светости! Са особитим поштовањем Вас молим да подигнете свој предстојатељски глас, да апелујете на руководство РФ и на све који могу утицати на решење овог питања, с молбом за хитан повратак дома задржаних украјинских морнара“, пише даље митрополит.

Иначе, Његова Светост Патријарх Кирил је својевремено помогао код размене ратних заробљеника између Кијева и Донбаса у децембру 2017. године, када су кијевске власти ослободиле њих више од 300 младића, док је 70 лица враћено у Донбас.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

50 година литургичке науке у Салцбургу

Пре 50 година на Теолошком факултету Салцбуршког универзитета установљена је катедрал за литургичке науке и светотајинско богословље. Оснивање катедре 1968. представља директан наставак многих литургијских реформи које је предузео Други ватикански концил (1962-1965), и тиме је изучавање Литургике постало главни предмет на богословским студијама. Јубиларна прослава је одржана 4. децембра, што се поклапа са датумом од пре 50 година када је овај Концил донео познату Литургијску конституцију. 

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба)