Божићни број „Жичког благовесника“

У претпразничној радости објављујемо да је из штампе изашао нови број Жичког благовесника. Тематски ослоњен на велику тајну домостроја спасења нашег, васпостављања и испуњења назначења Лика Божјег у човеку, доноси Божићну посланицу Светог Николаја Жичког из 1930. године. Беседа Епископа жичког др Јустина приликом дочека Антиохијског патријарха Јована X својим светосавским контекстом одговара празнику Светог Саве коме у сусрет идемо.

Текст протонамесника Александра Р. Јевтића под насловом Бог је постао човек да бисмо ми постали богови – Људска права из другачијег угла разматра савремену тему људских права како из историјско-социолошког, тако и из теолошко-философског угла.

Изазове 21. века пред којима се налази наша Црква анализирао је јереј Слободан Глишовић. Проф. др Петар Илић је у наставку описао занимљив живот и дело пијанисткиње Марије Јудине која је успела православном музиком да “отопи“ чак и срце Стаљиново, а новац који јој је поклонио да реши стамбено питање поклонила је Цркви са назнаком да се моле за опроштај Стаљинових грехова.

Конкордатску кризу, веома драматичну и поучну, предочио нам је јереј др Слободан Јаковљевић. Овога пута, завршавајући својеврсан фељтон који смо пре три броја започели, описао је окончање кризе.

Животну причу и голготски крст свештеника Вељка Танкосића, кога су Аустријанци обесили у Ужицу 1916. године, описао је протојереј Милан Филиповић. Овим радом је учињен покушај да се још један од светлих ликова из историје наше Цркве и народа сачува од тмине заборава. Теолог Александар Јелић је читаоце упознао са необичном историјом манастира Дубраве, који на златиборским обронцима сведочи о чудним путевима Божјим и благодати која се несебично излива на нас и у овим временима. Ђакон Немања Матејић је направио осврт на учења Православне и Римокатоличке Цркве о светој тајни брака.

Ту је и текст проф. др Драгољуба Даниловића о обележавању сто година од завршетка Великог рата. Протонамесник Дејан Марковић није дозволио да останемо без могућности да се осмехнемо читајући забелешке са Странице православног хумора.

Поучне примере из парохијског живота доноси протојереј-ставрофор Љубинко Костић. Из свог вишедеценијског и марљивог пастирског деловања он је сабрао искуства људи која углавном упозоравају на последице које следе за чињењем зла према другим људима. Текст др Драгана Хамовића о поезији Ђорђа Сладоја упознаје наше читаоце са још једним аутором који кроз стих сведочи истину о припадности и пореклу.

Рубрика Веронаука текстом вероучитеља Милоша Солдатовића упознаје читаоце са радом у Специјалној школи 1. новембар у Чачку. Ту је и рад Јасмине Стоисављевић о додели награда заслужним вероучитељима у школи Вук Караџић у Краљеву. Мила Јевремовић, ученица из Љига, написала је диван текст о васпитној улози Светог Саве у историји и традицији српског народа. Протођакон Александар М. Грујовић је на страницама Летописа богослужења испратио догађаје и богослужбене активности којима је предстојао Епископ жички г. Јустин.

протонамесник Александар Р. Јевтић