Сирија: Копија чувене иконе враћена у Малулу

Црква Светог Сергија и Вакха из позне антике у сиријском граду Малули добила је копију чувене иконе на којој су представљени Тајна вечера и Распеће Христово. Сам оригинал украли су исламисти фронта Ал Нусре док су 2013/14 привремено држали овај град у својој власти.

На италијанску иницијативу, један чувени живописац урадио је копију те чувене иконе у сиријско-палестинском стилу. Једна делегација из Италије донела је копију у Малулу да буде и симбол тога „да насиље терориста ништа не може учинити у рушењу идентитета оних који се боре за мирну коезгистенцију“.

Пре посете Малули, италијанска делегација из Милана и „Центра за међународну солидарност“ Католичког универзитета поклонила је копију иконе Пресвете Богородице сиријском православном патријарху Мор Игњатије Јефрему II, а у наставку су вођени разговори с младим хришћанима у Дамаску, Алепу и Хомсу, које желе да и надаље помажу док изграђују земљу и раде на националном помирењу у Сирији.

Малула је веома позната ван граница Сирије као место где се говори арамејски, што је иначе језик Господа Исуса Христа. Због својих цркава и манастира из старине град Малула има велики значај за хришћане на Блиском истоку.

Најпознатије светилиште је манастир Свете Текле, а овде се налази и мелкитска црква Светог Сергија и Вакха у којој су исламисти изгазили Библије, богослужбене књиге, одежде а оне највредније утвари су покрадене и продате западним колекционарима на илегалном тржишту.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)