Крушевац у славу и част Светог Саве

Крушевац у славу и част Светог Саве
Крушевац у славу и част Светог Саве
Крушевац у славу и част Светог Саве
Крушевац у славу и част Светог Саве

Светосавска академија у Крушевцу

У четвртак, 24. јануара 2019. године, у Крушевачком позоришту одржана је Светосавска академија у организацији Православне Епархије крушевачке, Културног центра Крушевац, Крушевачког позоришта, a под покровитељством Града Крушевца. Присутнима су се обратили Епископ крушевачки др Давид (Перовић) и градоначелница гђа Јасмина Палуровић.

Добитник овогодишње Светосавске награде је гђа Живка Петровић, уметнички руководилац ансамбла Лазарице. Светосавска награда, симбол племенитости свега онога што је кроз своје деловање значио Свети Сава, осмишљена је као вредновање и подстрек у стваралаштву. Годишње је признање појединцу за највиша достигнућа у области културе, просвете и науке за град Крушевац а састоји се из Светосавске повеље и новчане награде.

Част да у години када Српска Православна Црква обележава осам векова аутокефалности упути беседу о Светом Сави припала је уреднику програма у Културном центру и песникињи Јелени Протић Петронијевић, која ју је преточила у себи својствен триптих.

У програму су наступили и музичар Асим Савран са пријатељима и мали и мешовити хор Свети кнез Лазар.

Светосавској академији присуствовали су народни посланик Драгана Баришић, начелник Расинског округа Бранислав Весић, свештенство Епархије крушевачке, представници политичког и јавног живота града, Војске Србије, неки од досадашњих добитника и Крушевљани који су и током децембра прошле године били активни и предлагали носиоца Светосавске награде.

Извор: Епархија крушавачка