Наркодилери с маскама

Под плаштом проповедања одређених верских учења, „гуруи" продају дрогу, подводе штићенице, скрнаве гробља, злостављају животиње...

„После више од две деценије у Србији је поново активирана „комуна" под називом „Божја деца", позната и као „Фамилија љубави". Под геслом: „Бог је љубав, а суштина је секс" у ствари крије се класично врбовање за проституцију, педофилију и педерастију, а све наводно у Христово име", рекао је полицијски инспектор Зоран Луковић, прошле недеље на трибини о верским злоупотребама, одржаној у Коларчевој задужбини у Београду. Он је казао да је секту „Божја деца" основао још 1968. године у Америци, у време највеће експанзије хипи покрета, извесни Дејвид Мозес Берг, врбујући младе на музичким концертима, по парковима и плажама за слободну љубав и живот по комунама. Ново појављивање ове секте у Србији, према Луковићевим речима, свакако је изненађење за оне који редовно прате збивања у тој области.

Стеван Бјелић, начелник Полицијске управе за град Београд, каже за „Политику" да полиција у обављању својих редовних послова и задатака, остварује контакте са службама обезбеђења гробаља, контролише места где могу да се окупљају припадници деструктивних култова, као и објекте Српске православне цркве и других верских заједница, а све у циљу очувања личне и имовинске сигурности њихових припадника. Такође, како је казао, полиција усмерава свој рад на идентификацији и процесуирању починиоца кривичних дела и прекршаја које су извели чланови „верских секти".

- Посебно инкриминисане појаве деловања верских секти су неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, злостављање животиња, скрнављење гробова и цркава, ометање верских обреда - наводи Бјелић за наш лист.

Он је нагласио да у правној регулативи Републике Србије не постоји одређење појма „секте", па се због тога користи израз „конфесионалне верске заједнице" или је у свакодневној употреби појам „мале верске заједнице". Тиме се, како каже, избегава употреба речи секта која према схватањима припадника конфесионалних заједница има пежоративан карактер.

- Под сектама подразумевамо деструктивне култове, који настају и делују тајно, тако што своје постојање или стварно деловање не пријављују надлежним органима. „Секте" новог доба су све мање верског садржаја, а све више представљају духовне експерименте појединаца и група. Полиција, како у Европи тако и у Србији може да прати и процесуира ситуацију у безбедносном контексту, али потпуне капацитете моћи ћемо предузети када будемо имали законску регулативу - казао је начелник београдске полиције.

Верске секте и њихово деловање, како он наглашава, нису у Европи само у домену полиције него и здравствених, просветних, верских и других службеника. - У борби против тог проблема подразумева се мултидисциплинарни приступ. Ми се трудимо да заштитимо верска права, а у исто време спречимо њихову злоупотребу - рекао је Бјелић.

Извор: Политика, 13. јануар 2008. - Д.С.В. - Д.Т.