Поводом 180-годишњице историјског Полоцког сабора Предстојатељ Белорусије служио Литургију

Патријаршијски егзарх све Белорусије, митрополит мински и заславски Павле савршио је Божанску Литургију у Саборном храму Свете Софије у граду Полоцку 24. фебруара 2019. године. Богослужење је било обављено поводом обележавања 180 година од Полоцког црквеног сабора 1839. године. Саслуживало је више архијереја ове свете Цркве. Певао је архијерејски хор Богојављанског саборнох храма Полоцка којом је дириговала Марија Скобеј.

За време причесна епископ боровљански Игњатије прочитао је Посланицу патријаршијског егзарха све Белорусије архипастирима, свештенству, монаштву и чедима Белоруске Православне Цркве поводом 180-годишњице Полоцког сабора.

После богослужења егзарх Павле је повео све учеснике овог свечаног скупа на Половецки државни универзитет, где је одржана свечана академија овим поводом.

Академију је отворио архиепископ полоцки Теодосије, а после њега је говорио митрополит белоруски Павле, који је истакао да је одлуком Полоцког сабора Брестска унија из 1596. године проглашена ништавном и у Православну Цркву се добровољно вратило више од милион и песто хиљада белоруских и литанских унијата. Овај Сабор је окончао болну конфесионалну поделу белоруског народа, објединивши га у крилу Православне Цркве. Према речима овог великог архијереја, нема ничег страшнијег у друштвеном животу од завада и подела на верском нивоу. Управо због тога неопходно је да се усвоје лекције историје и омогући да се некадашње смутње и међуконфесионални конфликти, који су замрачили живот људи у белоруској земљи до Полоцког Сабора, више никада не понове. Патријаршијски егзарх је такође нагласио да је неопходно чувати спомен на подвиге отаца Полоцког сабора – митрополита литовског и виленског Јосифа Семашка и његове сабораце.

Предавања су држали протојереј Александар Романчук са Минске духовне семинарије, В.А. Теплова са Минске духовне академије, иначе доцент Белоруског државног универзитета; протојереј Сергиј Гордун, први проректор Института богословља Белоруског државног универзитета, и О.Г. Колдјукевич, доцент Полоцког државног универзитета.

Извор: Патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)