Светски молитвени дан жена обележен у Београду

Светски молитвени дан жена обележен  у Београду
Светски молитвени дан жена обележен  у Београду
Светски молитвени дан жена обележен  у Београду
Светски молитвени дан жена обележен  у Београду

Светски молитвени дан је међународни хришћански покрет жена који се сваке године обележава у више од 180 земаља широм света сваког првог петка у марту месецу. Сваке године верници из различитих хришћанских вероисповести присуствују екуменском молитвеном сабрању.

Ове године Светски молитвени дан обележен је и у Београду у просторијама Београдске Надбискупије (Вишеградска 23). Молитвеном сабрању присуствовали су: протођакон Радомир Ракић у име Српске Православне Цркве, дон Александар Нинковић у име Римокатоличке Цркве, протојереј ставрофор Владислав Варга у име Гргокатоличке црквe. Господин Гаврило Грбан је представљао Канцеларију за сарадњу са Црквама и верским заједницама Републике Србије. Учествовали су верници из различитих хришћанских деноминација.

Тема овогодишњег молитвеног сабрања била је “Дођите, све је спремно!” (Лк 14, 15–24). Литургијске текстове ове године припремиле су жене из Словеније, чија је земља била домаћин екуменског молитвеног сабрања. Кроз литургијско читање промишљан је начин на који се односимо једни према другима, како се односимо према маргинализованим људима и да ли их довољно примећујемо. Сваке године дивимо се снази заједништва свих који учествују, саосећамо се са њиховим бригама и надама и налазимо подстрек у њиховој вери и Господу Исусу Христу.

 Јелена Љубеновић