Славска светковина за незаборав у Крчмару

 Славска светковина за незаборав у Крчмару
 Славска светковина за незаборав у Крчмару
 Славска светковина за незаборав у Крчмару
 Славска светковина за незаборав у Крчмару

Храм Преноса моштију Светог Оца Николаја у Крчмару у великој молитвеној радости прославио је своју славу. Свету архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископи ваљевски г. Милутин и аустралијско-новозеландски г. Силуан После Литургије преломљен је славски колач. Старешина храма протонамесник Небојша Бучић, са својим парохијанима, приредио је трпезу љубави за све госте.

Према народном предању, настанак храма везан је за 14. век и легендарног српског јунака Марка Краљевића. Историчари га пак помињу у време Кочине крајине (1788- 1791), када је и страдао. Данашњи изглед храм Преноса моштију Светог оца Николаја добио је 1793. године, захваљујући ктиторима браћи Николи и Миловану Грбовићу, познатим војводама из Првог српског устанка. Лепота и године трајања сврстале су га међу споменике културе од великог значаја и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Ваљево.

За храмовну славу 1910. године пут је у Крчмар довео Митрополите скопског Вићентија (Крџића) и рашко-призренског Нићифора (Перића), као и Епископа тимочког Мелентија (Вујића). Било је то величанствено литургијско сабрање о коме парохијани и данас радо говоре, чувајући сећање предака. 

Овогодишње прослављање празника Преноса моштију Светог оца Николаја протекло је у свечаности која ће се такође дуго памтити међу крчмарским парохијанима, јер су Свету архијерејску Литургију служила два епископа, ваљевски г. Милутин и аустралијско-новозеландски г. Силуан.

За трпезом љубави, епископ Милутин је поздравио пристигле монахе Доментијана Хиландарца и Арсенија, старешину манастира Рибнице. Како су после 110 година у том храму Литургију служила два архијереја, Епископ Милутин захвалио је Епископу Силуану, који је у Крчмар донео молитвену љубав српског народа са Петог континента, земље о којој је као благословеној говорио блаженопочивши Патријарх српски Павле. Своје обраћање за трпезом, Владика Милутин завршио је похвалама оних које су је и припремиле, вредних домаћица крчмарске парохије, које су велики труд уложиле да дочекају учеснике славске свечаности.

Извор: Епархија ваљевска