21. Летња академија у манастиру Кремсминстер

21. Летња академија у манастиру Кремсминстер
21. Летња академија у манастиру Кремсминстер
21. Летња академија у манастиру Кремсминстер
21. Летња академија у манастиру Кремсминстер

Његово Преосвешенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј учествовао у традиционалној летњој академија одржаној од 12. до 14. јула 2019. године у бенедиктинском манастиру Кремсминстер, недалеко до Линца, под мотом Подељено друштво.

Савремени проблеми све већег јаза међу грађанима, посебно због пораста егзистенцијалног страха од несигурног живота у модерном свету били су повод да се овогодишње сабрање у Кремсминстеру бави изузетно актуелним питањем о напорима свих Цркава на очувању идеје о солидарном и социјално равноправном друштву.

На 21. Летњој академији су анализирани узроци насилних конфликата у приватној и јавној сфери, пооштравања социјалних тензија, етничких и верских конфлиата, непревазиђене избегличке кризе, уопште, како се Црква и политика суочавају са феноменом све већих друштвених подела и разлика које су присутне у Аустрији, широм Европе и глобално. У тродневним дебатама су учесници рефлектирали како се тензије и поделе могу превазићи, и шта при томе могу бити посебни доприноси свих Цркава у Аустрији.

У раду академије учествовало је више великодостојника Аустрије, угледни научници, челници добротворних институција, представници државе и јавности, верници и друштвени посленици. Пред око 350 заинтересованих учесника академије, учествовали су, између осталих, премијер Горње Аустрије г. Томас Штелцер, умировљени премијер г. Јозеф Пирингер, градоначелник Кремсминстера г. Герхард Обернбергер, бискуп евангелистички Михаел Шалупка и председник Каритаса монсињоре Михаел Ландау.

У име Српске Православне Цркве, Његово Преосвешенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је традиционално, као члан Организационог одбора, учествовао у свим трибинама и на крају академије одржао беседу на завршном скупу у манастирском храму, пред сабраним народом и бенедиктинским братством кремсминстершке обитељи на челу са игуманом монсињорем Амвросијем Ебхардом.