Светоилински дани у Горњем Забрђу

Светоилински дани у Горњем Забрђу
Светоилински дани у Горњем Забрђу
Светоилински дани у Горњем Забрђу
Светоилински дани у Горњем Забрђу

Овогодишњи, шести по реду, Светоилински дани у Горњем Забрђу отпочели су 30. јула 2019. године концертом Српског византијског хора Мојсије Петровић из Београда и инструменталног састава Чалгија.

Вече је, као и ранијих година, отворио хор Теодул из Горњег Забрђа, да би се после њега горњозабрђској публици представио хор Мојсије Петровић, изводећи неколико богослужбених песма и других химни насталих у периоду од 15. до 19. века, које се ослањају на светогорско предање, изражавајући велику лепоту, дубину и молитвеност православног појања.

Концерт је настављен наступом инструменталног састава Чалгија, који је извођењем српских народних песама награђен великим аплаузима преко две стотине посетилаца.

Друго вече Светоилинских дана у Горњем Забрђу служен је акатист Светом пророку Илији. Уследила је духовна трибина. Трибини је претходио сплет косовских песама оркестра Хармоника из Угљевика. Предавања су одржали свештеници Митар Млађеновић из Обарске и Иван Савиновић, војни свештеник из касарне Дубраве.

На крају предавања публици се представио и народни гуслар Младен Јефтић из Бијељине делом песме Небесна Литургија Светог владике Николаја.

Трећег дана свечаности одржан је турнир у стоном тенис, на коме је епитет најбољега понио Дарко Максимовић из Малешевца. У навечерје празника Светог пророка Илије, служено је празнично бденије.

На дан Светог пророка Илије, 2. августа 2019. године, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Љубомир Ђокић, уз саслужење више свештеника.

Извор: Епархија зворничко-тузланска