Мелкитски надбискуп Алепа осудио војну интервенцију у Сирији

Вест у среду после подне да су турске оружане снаге и сиријски побуњенички савезници извели војни напад „источно од Еуфрата“ изазвала је страх од погоршања хуманитарне кризе и више цивилних жртава.

У интервјуу новинској агенцији СИР, надбискуп Жан-Клемен Жанбер рекао је да се плаши „убијања и многих недужних цивила“.

Реагујући на одлуку Турске о нападу на сиријску територију коју држе курдске снаге с циљем стварања „безбедне зоне“ очишћене од курдских милиција, Жанбер, који је грко-мелкитски надбискуп Алепа, рекао је да  иако је турски председник интервенцију назвао „извором мировне операције“, то је „још један извор насиља без којег бисмо могли проћи“. „Страшно је", рекао је.

Коментирајући изражену намеру турског председника да "спречи стварање терористичког коридора" на граници, Жанбер је рекао да је то забрињавајуће, јер ће заправо довести до стварања извантериторијског џепа унутар другог народа.

„Безбедна зона“ широка 40 километара пролазила би дуж читаве 500 км дуге границе између Сирије и Турске.

Штавише, Жанбер је напоменуо да би „ово подручје захватало један од делова Сирије које је најбогатије ресурсима, водом, нафтом, гасом и плодном земљом."

Такође је прокоментарисао наводни циљ Турске да пребаци око 2 милиона сиријских избеглица, које се тренутно налазе у Турској. у такозвану "безбедну зону", потез за који је рекао да би могао да изазове "демографски потрес, расељавање Курда из њихових домова и земаља, стварајући услове за озбиљне унутрашње тензије. "

„Било би нехумано", рекао је и изразио уверење да још увек постоје услови за договор између страна у питању који ће удовољити различитим захтевима.

Уместо тога, Жанбер је наставио: „Изабрано је војно решење“, и то води „ризику правог масакра са много невиних жртви“. „Надам се да ће дијалог бити настављен како би се пронашло мирно решење, компромис који гарантује сигурност за све стране у питању“, закључио је надбискуп.

Извор: Vatican news (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)