Учитељи модела Ц на стручном скупу у Вуковару

Учитељи модела Ц на стручном скупу у Вуковару
Учитељи модела Ц на стручном скупу у Вуковару
Учитељи модела Ц на стручном скупу у Вуковару
Учитељи модела Ц на стручном скупу у Вуковару

Протеклог викенда учитељи који предају српски језик и културу по моделу Ц имали су прилику учествовати у стручном скупу у организацији Српског културног друштва „Просвјета“. Група учитеља из Далмације, Лике, Кордуна и Баније боравила је у Вуковару од 22. до 24. новембра 2019. године и том приликом су имали могућност упознати се и изменити искустава о раду и пракси.

Стручно усавршавање започело је предавањем у Заједничком већу општина у присуству председника Срђана Јеремића на ком су учитељи упознати с новим курикулумом српског језика и културе чија се објава у Народним новинама очекује ускоро. Уследило је предавање и презентација председнице Одбора за образовање ЗВО Милице Стојановић и учитељице Снежане Шевић о припремљеним уџбеницима који прате нови курикулум. Занимљивим предавањем о познатим вуковарским породицама и историји града Вуковара учитеље је кроз угодну шетњу градом упознао Боривој Чалић. Учитељи су у Вуковару имали прилику уз стручно вођење посетити и Градски музеј Вуковар, Музеј вучедолске културе и парк шуму Адица.

Осим Вуковара, учитељи су посетили и Даљ, Патријаршијски двор где је учитеље угостио Епископ осечкопољски и барањски Херувим и Културни и научни центар „Милутин Миланковић“ кроз који их је провео Ђорђе Нешић.

После тродневног скупа учитељи модела Ц донели су закључке и саставили предлоге даљних активности који ће се реализовати у 2020. години кроз Центар за образовање „Сава Мркаљ“ при Српском културном друштву „Просвјета“.

Стручно усавршавање учитеља модела Ц одобрило је и суфинансирало Министарство науке и образовања. Тродневне семинаре и стручна усавршавања учитеља модела Ц СКД „Просвјета“ ће и даље подржавати, организовати и проводити те наставити одржавати контакте и добру сарадњу с учитељима широм Републике Хрватске.

Маја Матић

Извор: Епархија осечкопољска и барањска