Православна омладинска Библија представљена у Бечу

Омладинска Библија са одабраним и прокоментарисаним библијским текстовима за младе објављена је на немачком за православне. На њој је радио румунски викарни епископ у Бечу Николаје Дура са једним тимом теолога и омладинаца. „Библија за младе православне хрошћане“, како се зове, представљена је у Бечу 30. новембра 2019. у парохијском дому румунске цркве Светог Андреја, у присуству митрополита Серафима за Аустрију и Средњу Европу. Иначе, оваква Библија је урађена за протестантску и католичку омладину, па је ова православна омладинска Библија трећа по реду. Циљ издавања је да се млади подстичу на читање Светога писма.

У својем писменом поздраву аустријски кардинал Кристоф Шенборн изјавио је велику радост, рекавши да је ово „величанствен пројекат“ и додао да је за нас хришћане Библија књига живота: „Желим да Православна омладинска Библија треба да одушевљава и охрабрује младе људе да их у животу води реч Божја. Нека би млади хришћани нашли у текстовима Светога писма храну за своју душу и утеху, јачање и руковођење у свакодневном животу,“ поручио је кардинал бечки.

Ова Православна омладинска Библија садржи избор библијских текстова из  тзв. Einheitsübersetzung (заједнички превод). Графички је лепо опремљена, с тим што садржи православне елементе. Овде се могу наћи многи цитати светих Отаца и православних теолога и духовника. Уз то, прожета је многим иконама које у Православној Цркви играју важну улогу.

Митрополит Серафим је са своје стране рекао: „Молим се да овом издању Библије за младе православне хришћане на немачком језику уследе њена издања на другим језицима, као што су: румунски, руски, грчки, српски, бугарски, грузијски и други.“

На изради ове књиге учествовали су теолози и религијски педадози из Румуније и Немачке, а нарочито стручњаци са Црквено-педагошке академије Беч-Кремс.

Извор: Kathpress.at (с немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)