Архијерејска Литургија и рукоположење у Мелсу

Архијерејска Литургија и рукоположење у Мелсу
Архијерејска Литургија и рукоположење у Мелсу
Архијерејска Литургија и рукоположење у Мелсу
Архијерејска Литургија и рукоположење у Мелсу

Током свете архијерејске Литургије владика Андреј рукопроизвео г. Ненада Бркића у чин ђакона и унапредио ђакона лозанског Ивана Толића у чин протођакона

Повод посете Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја парохији санктгаленској био је несвакидашњи догађај за тај део Швајцарске. По устаљеној пракси у петак, 29. новембра 2019. године, служен је акатист Пресветој Богородици и Њеној икони Јерусалимској у молитвеном присуству епископа Андреја у чијој пратњи је био  циришки прота Ненад Михајловић.

Вечерње је служио парох брегеншки јереј Горан Ерић. После кратког обраћања епископа Андреја присутнима, сви су целивали икону Мајке Божје Јерусалимске и мошти Преподобног аве Јустина Ћелијског. У продужетку вечери, Владика је одржао час веронауке у црквеној сали на тему Четири Богородичина празника а затим приказао на платну слајдове са путовања у Александријску Партијаршију 2014. године.

Сутрадан, служена је света архијерејска Литургија у Мелсу, који се налази у јужном делу парохије санктгаленске. Повод архијерејској Литургији је указана несебична љубав епископа Андреја својим епархиотима и унапређење мисије у том делу Швајцарске. Тим поводом, пред почетак свете архијерејске Литургије рукопроизведен је чтец Ненад Бркић у чин ипођакона а у току саме Литургије је рукоположен у чин ђакона. Духовна радост је улепшана и унапређењем ђакона лозанског Ивана Толића у чин протођакона.

Његовом Преосвештенству г. Андреју је саслуживало свештенство швајцарског намесништва: архијерејски намесник за Швајцарску протојереј-ставрофор Станко Марковић, протојереј-ставрофор Симеун Продановић који ће од јануара 2020. године по благослову епископа Андреја служити редовно у Мелсу са ђаконом Ненадом Бркићем, протојереј-ставрофор Мирослав Симијоновић, протојереј Бранимир Петковић, јереји Ђорђе Лукић, Марко Кнежевић и Бране Сарић, протођакон Иван Толић и ђакон Ненад Бркић. Епископу је саслуживао и клирик Епархије ваљевске, јереј Томислав Алимпић из обреновачког села Скеле.

Током свете архијерејске Литургије је одговарао санктгаленски парохијски хор Логос којим диригује Јасмина Голник.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска