Прослављен Свети Јован Дамаскин

Свети Јован Дамаскин је прослављен 4. децембра у свима свима православним Црквама које се држе новог календара. Јован Дамаскин је био велики отац и учитељ Цркве, изванредан богослов и песник 8. века.

Рођен је у познатом сиријском граду Дамаску у трећој четврти седмога века, где га је васпитавао његов отац Сарион (Сергије). Имао је великог учитења монаштва који га је заједно са његовим побратимом Козмом Мелодом упућивао у све научне гране тог времена. Помно је проучавао Свето Писмо и хришћанско богословље. Када је умро његов отац, Свети Јован је био изабран за главног управника код муслиманског калифа у Дамаску, који је прогонио хришћане.

Због овога је са својим сабратом Козмом, онда епископом мајумским, напустио Дамаск и отишао у Јерусалим. Замонашен је у храму Светог Саве Освећеног. Јован Дамаскин је један од највећих химнографа Православне Цркве, сав свој живот је посветио величању свете Цркве и за собом је оставио огромно стваралаштво. Живео је дуже од 100 година, а уснуо је у Господу 749. године. Погребен је у манастиру Светог Саве Освећеног  код Витлејема. К његовом гробу хрле поклоници који долазе у Свету земљу.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)