Света столица већ 50 година стални посматрач при Савету Европе

Света столица ове године обележава пола столећа присуства у Савету Европе. Наиме, 7. марта 1970. године додељен јој је статус сталнога посматрача при тој међународној организацији, са седиштем у Стразбургу, основаној 1949, а којој је циљ јачање демократије, заштите људских права и владавине закона на европском континенту. Седиште те организације посетио је папа Јован Павле II 1988. године, док је папа Фрања био  у Стразбургу 2014. године.

Овим поводом отворена је интердисциплинарна конференција на тему „Заједно градити Еуропу – 50 година Свете столице при Савету Европе“. Скуп се одржава у универзитетској дворани у том француском граду.

У ових педесет година мисија Свете столице је била, и остаје, активно учествовати у раду Савета Европе, следити његове активности, дати свој допринос специфичним мандатом који је увек у служби Јеванђеља, рекао је монсињор Ганци, стални посматрач при Савету Европе  и додао како је улога Свете столице такође подсетити на мисију Цркве на правном и међународном плану, односно упутити на Јеванђеље и на служење општем добру, добру човека. Савет Европе – објаснио је – посебно се бави питањима демократије, владавине закона и људских права, односно питањима која Света столица врло пажљиво прати.

У средишту су конференције, посвећене присуству Свете столице у споменутом Савету, различити видици сарадње хришћана у изградњи Европе, као што су верска слобода, биоетика, миграције и нове технологије. У вези с овим, монсињор Ганци је казао како Света столица, на пример, сарађује у раду нове међувладине комисије за вештачку интелигенцију, основане у новебру,  и истакао како је активност Свете столице повезана с питањима која се односе на људска права и која јој омогућују да даде свој духовни и морални допринос у светлу свога специфичнога послања.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)