Кроз песме и приче лице Раковице

приредио Никола Рајаковић, издавач: Књижевно друштво Раковица, Београд 2019, стр. 216.

Хронологија Књижевног друштва Раковица обухвата период од 29. јуна до 28. децембра 2015. и од 27. јуна до 26. децембра 2016. године, као и целу 2017. годину. О импозантном раду Књижевног друштва Раковица сазнајемо кроз 21 књижевно вече чланова, 19 ауторских вечери, 11 гостовања, 6 дочека гостију из других књижевних удружења и клубова, 5 манифестација, једног фестивала, 5 радијских и тв представљања и 4 представљања на Међународном сајму књига. Како пише у поговору гђа Аница Перић, уредник,  Књижевно друштво Раковица је најмиомириснија кадионица писаних речи Раковице, Београда, Србије и иностранства, о чему сведочи и конкурс за Међународни сабор духовне поезије на који се из године јавља све већи број песника из иностранства.

„Постављајући логично питање о мотивима настајање ове књиге, или ових књига, - има их седам с називом Кроз песме и приче лице Раковице и Сабор духовне поезије, аутора Николе Рајаковића, - одговор сам нашла у чудесној енергији, снази и умећу његовом да културне токове Раковице пронађе, обухвати, омеђи, истакне и прикаже током неколико  минулих деценија," казује нам у предговору  гђа Босиљка Жебељан.

Садржај зборника надилази причу и замисао да се прикаже почетак и трајање Књижевног друштва Раковица још од времена литерарне секције из 1945. године. Значајни писци, музичари, лекари, педагози, психолози, хуманисти, хумористи, радници дали су свој печат Лицу Раковице. Посебну вредност књизи и деловању Књижевног друштва Раковица даје манифестација Велики одмор и сарадња са школском омладином. „Све силе на свету нису моћне као идеја којој је дошло време да се роди (Черчил). Но, није довољно посадити, треба и заливати.“ У духу ове мудрости, Књижевно друштво Раковица конкурсом Божидар Тимотијевић „Велики одмор“ окупља младе таленте осмогодишњих школа Раковице, препознаје и подржава њихов таленат..." пише песникиња Аница Перић, уредник издања. Управо у овој књизи заступљено је ауторско вече ученика Основне школе Никола Тесла, Лава Лукића, који се из окриља овог Књижевног друштва винуо у свет књижевности.

Књижевно друштво Раковица је носилац многих повеља и признања, међу којима је и Повеља Интернационалне академије Иво Андрић,  као и Благодарје Удружења књижевника Србије. На књизи, чувару за покољења, радили су: технички уредник гђа Даринка Бела Томић; лектуру и коректуру потписују протођакон Радомир Ракић и Снежана Дабић, док су фотографије приложили. Бранислав Црнић и Живорад Костић Коле. Сарадници Књижевног друштва Раковица који су својим прилозима обогатили садржај књиге јесу: Босиљка Жебељан, Александар Чотрић, Новица Соврлић, протојереј-ставрофор Игњат Товаровић, Зорица Зец, Радомир Андрић, Сања Пановић, Љиљана Браловић, Славица Јовановић, Жељко Кукић, Јасна Чутурило, Анђелка Пауновић, Благица Антић, Анка Динић, Дејан Поповић Зељковић и Милан Недељковић. Хроника „Кроз песме и приче лице Раковице“ служи на ползу свих као тихи сведок о времену и онима који су стварали на књизи. Упркос неумитне пролазности, ова књига је хронологија памтиша, чувар и сведок, и своје место може наћи у свакој библиотеци. Издање књиге је помогао Град Београд. 

Зорица Зец