Необјављени одговори епископа Григорија листу Српски телеграф

Поводом објављивања низа неистина од стране листа Српски телеграф на тему враћања храма Светога Луке у његову богослужбену функцију, и чињенице да поменути лист није пренео одговоре Епископа Григорија на питања новинарке листа Српски телеграф, преносимо необјављене одговоре Његовог Преосвештенства у целини.

1. Да ли је тачно да сте дозволили да се расформира храм Светог Луке у Франкфурту и зашто?

Прије него што одговорим на Ваше питање желим кратко да појасним статус овог богослужбеног места. Реч је о простору на Бетовенплацу који нам је Евангелистичка заједница ставила на располагање 1976. године. Црквена општина и наш вјерни народ у Франкфурту су пре неколико година купили један храм и преуредили га. Данас у Франкфурту имамо и тај други богослужбени простор, предивни храм Васксрсења Христовог. Свештенство у Франкфурту је било мишљења да су се куповином и уређењем храма Васкрсења Христовог створили услови окупљања наше заједнице на једном мјесту, чиме би се јединство наше заједнице додатно пројавило. Њихова намјера је, дакле, била добронамјерна и по мом увјерењу не представља произвољни чин, из обијести или некаквог хира. Имам повјерење у свештенство и њихову процјену, будући да они познају ситуацију на терену боље од мене. Стога сам првобитно подржао њихову препоруку да друго богослужбено мјесто више није потребно.

2. Да ли је тачно да су верници протестовали против ове одлуке и какав је сада статус овог храма?

Истина је да ми се народ обратио низом писама, исказујући тако бригу и сентименталну везаност за храм Светога Луке. Послао сам једну трочлану комисију да разговара са народом. Недуго затим, ситуација је враћена у првобитно стање, тј. одлучено је да и надаље задржимо и друго богослужбено мјесто.

3. Зашто у храму Светог Луке нема богослужења?

Није тачно да се у храму Светога Луке богослужења не одржавају. Богослужења се у храму поново редовно одржавају од Светога Саве.

4. Да ли је тачно да је вернику Горану Анђићу, али и још некима, забрањен улазак у ову цркву и зашто?

Иако смо позитивно одговорили на молбе и искрену жељу вјерног народа да им се омогући наставак богослужења и у капели Св. Луке, поједини вјерници, међу њима и Горан Анђић, су наставили да злоупотребљавају простор капеле и да мимо редовних богослужења организују окупљања и држе некакве говоре. У храму нема места митингашењу и рушењу црквеног реда и поретка. Стога је једном мањем броју појединаца изречена забрана уласка у црквене просторије под изговором нарушавања кућнога реда. Ово је био педагошки чин, тј. просто опомена да се простор цркве не злоупотребљава у сврхе којима није намијењена. И г. Анђић и сви остали добродошли су и надаље да се у цркви моле Богу, али неопходно је да се уразуме и црквени простор не користе за манипулацију и злоупотребе. Уколико желе да организују друге скупове мимо молитвених, на то свакако у демократском друштву имају право, али нека то чине на неком за то прикладнијем мјесту.

5. Верници траже да уместо оца Симона Туркића поставите новог свештеника у овој цркви. Шта ћете предузети по овом питању?

Овај храм су и раније опслуживали сва три свештеника у Франкфурту. Стога је неосновано тражити смену једног и постављење неког другог свештеника, када у том храму већ служе три свештеника. Наравно да ћу као епископ наставити да помно пратим рад и овог и свих других свештеника, али одлуке о њиховом статусу свакако нећу доносити преко кољена, на основу притисака људи који, по сведочанствима која добијам, у литургијској заједници врло ријетко учествују.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка