Почела конференција о Средоземљу у Барију

У италијанском граду Бари почела је у среду увече (19.2.2020) конференција црквених великодостојника са средоземног подручја. До ове недеље више бискупа, епископа и патријараха из 20 европских, афричких и блискоисточних земаља разматраће питања економског развоја и мира.

Мото овог скупа гласи „Средоземно море – граница мира“. На крају скупа биће објављена изјава која ће се уручити папи Фрањи, а сматра се да ће садржати и осврт на питања миграција.

Куријски кардинал Леонардо Санди је изјавио да је сврха скупа у Барију изградња свести о кризи на средоземном подручју и да су Цркве позване да пруже на то ваљан одговор. Овај префект Конгрегације за источне Цркве каже да „море није зид него мост за све хришћане и нехришћане“.

Конференција је отворена у једној норманској тврђави, а главно предавање је одржао кардинал Басети, председник Италијанске бискупске конференције. Четвртак и петак су планирани за богослужења и радне групе, као и дискусије у пленуму. Главне реферате одржаће председник Босанско-херцеговачке бискупске конференције кардинал Винко Пуљић, начелник Јерусалимске Латинске Патријаршије надбискуп Пизабала и надбискуп алжирски Пол Дефарж.

Папа Фрања ће допутовати у Бари у недељу и овде ће одржати предавање у базилици Светог Николаја. У наставку је миса у градској четврти на којој се очекује 40.000 учесника. Као гости очекују се председник државе Сержо Матарела и председник владе Ђузепе Конте.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)